Botoșani: Cercetări arheologice în cadrul așezării aparținând Culturii Cucuteni de la Stăuceni-Holm
Publicat de Andreea Drilea, 9 august 2024, 11:05
Muzeul Județean Botoșani desfășoară, în această perioadă, cercetări arheologice sistematice în cadrul așezării aparținând Culturii Cucuteni de la Stăuceni-Holm, descoperită în urmă cu 71 de ani.
La lucrări participă și studenți din centrele universitare de la Iași și Cluj-Napoca, cercetători din Germania și Cehia, dar și elevii unui județ din Botoșani.
Mai multe detalii aflăm din relatarea corespondentei noastre, Gina Poenaru: ”Proiectul de cercetare, demarat în anul 2023, se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani și Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă. La cercetări participă și studenți din centrele universitare de la Iași și Cluj-Napoca. Cercetările, sprijinite de Primăria comunei Stăuceni, au ca obiectiv elucidarea sistemului de construcție a unei clădiri de mari dimensiuni, precum și prelevarea unor probe pentru analize interdisciplinare. Încă din primele zile s-a dezvelit podeaua clădirii, iar materialele ceramice nu au întârziat să apară. Așezarea se încadrează în faza Cucuteni A3, având o vechime de peste șase mii de ani. Situl a fost descoperit în anul 1952 de către Ion Nestor, fiind estimat inițial la o suprafață de 19 hectare. După lucrările de scanare geomagnetică efectuate de studenți, știm că suprafața totală a acestuia depășește cu puțin 5 hectare. Cele dintâi rezultate ale cercetărilor de teren nu s-au lăsat mult așteptate și de la primele săpături în perioada iulie-august 2023, au apărut primele artefacte, pe care botoșănenii au avut ocazia să le vadă anul trecut la Ziua Porților Deschise la Situl arheologic de la Stăuceni-Holm, acolo unde cercetătorii aduc la lumină poveștile antice ascunse sub pământ. Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.”
(Radio Iaşi/Gina Poenaru/FOTO Muzeul Județean BT)