Botoşani: Demersuri pentru includerea Culturii Cucuteni în patrimoniul UNESCO
Publicat de gabrielarotaru, 22 februarie 2017, 13:01
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Botoşani a semnat, alături de mai multe instituţii de cultură partenere din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina, o scrisoare de intenţie pentru includerea Culturii Arheologice Cucuteni în patrimoniul UNESCO, a declarat directorul DJCPN, Dănuţ Huţu.
Potrivit acestuia, scrisoarea de intenţie, semnată la iniţiativa Complexului Muzeal Bucovina din Suceava, a fost înaintată Institutului Naţional al Patrimoniului, care ar urma să facă demersurile către UNESCO.
‘Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi culturi din lume. Este la nivel cu cultura greacă sau romană, dare este mult mai veche, cu 5.000 de ani înainte de Hristos. Botoşaniul are situri arheologice din perioada asta şi avem şi produse de ceramică de Cucuteni, care au fost prezente la toate expoziţiile din lume‘, a afirmat Dănuţ Huţu.
Şeful DJCPN susţine că o eventuală includere a Culturii Cucuteni pe lista UNESCO ar presupune creşterea valorii patrimoniului istoric al întregii regiuni.
‘O astfel de decizie ar aduce multiple avantaje. Siturile ar fi mai bine exploatate, cercetate şi mai bine cunoscute‘, a adăugat Huţu.
Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic.
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei. (Agerpres/ FOTO grigoreroibu.ro)