Botoşani: Mănăsirea Coşula, restaurată printr-un proiect european de 15 milioane de lei
Publicat de Andreea Drilea, 15 aprilie 2016, 12:06
Lucrările de reabilitare a Complexului Monahal Coşula, realizate în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, au fost finalizate, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Gheorghe Sorescu.
Proiectul, care a fost implementat de CJ Botoşani, în parteneriat cu Mănăstirea Coşula, a urmărit reabilitarea Bisericii Sfântul Nicolae, Casei Egumeneşti, a turnului clopotniţei, a arhondaricului, a hrubelor şi a zidurilor de incintă, dar şi sistematizarea şi reabilitarea infrastructurii conexe, începând de la căile de acces auto, parcări şi până la alei.
De asemenea, în proiect s-a avut în vedere amenajarea şi dotarea Complexului Monahal Coşula în vederea includerii acestuia într-un circuit turistic cultural şi religios.
‘Acest proiect va permite punerea în valoare a întregului judeţ Botoşani pe harta turismului cultural şi ecumenic’, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Sorescu.
Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţa de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînfiinţat în 1991.
Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice.
(Agerpres/FOTO arhivă worldwideromania.com)