Botoșani: Mănăstirea Coșula, reabilitată cu 15 milioane de lei, a devenit punct de atracție pentru turiști
Publicat de , 17 aprilie 2017, 15:17
Mănăstirea Coșula din Botoșani, recunoscută pentru picturile originale cu vechime de aproape 500 de ani, a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din județ, după implementarea unui proiect european de reabilitare în valoare de aproape 15 milioane de lei.
Complexul monahal de la Coșula a fost reabilitat integral, iar refacerea acestuia a crescut considerabil numărul de turiști.
Starețul Mănăstirii Coșula, Calinic Chirvase, susține că numărul de credincioși care trec pragul lăcașului de cult este de câteva ori mai mare față de cel dinainte de începerea lucrărilor de reabilitare.
„În ultima perioadă am avut chiar foarte mulți pelerini. În fiecare zi avem vizitatori, dar în special sâmbăta și duminica vin cu autobuzele, autocare. Se simte o creștere a numărului de vizitatori. Înainte nu prea era recunoscută ca mănăstire importantă, dar după ce s-a restaurat întregul complex monahal, se simte un interes mai mare”, a declarat starețul Calinic Chirvase.
Starețul de la Coșula consideră că, pentru a pune în valoare biserica mănăstirii și picturile sale foarte valoroase, este necesară crearea unei strategii județene și regionale în domeniul turismului ecumenic și cultural.
„Mănăstirea Coșula este un monument important pentru județul Botoșani, poate printre primele monumente ca importantă din județ. Este singura mănăstire care a fost pictată și în exterior și avem picturi exterioare și interioare originale, de 480 de ani. Chiar anul trecut s-au împlinit 480 de ani de când s-a început pictura interioară a Mănăstirii Coșula”, a adăugat Calinic Chirvase.
Coșula este o mănăstire de călugări, situată la o distanță de circa 20 kilometri sud-est de municipiul Botoșani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînființat în 1991.
Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice.(Agerpres/FOTO arhiva botosaninews)