Botoşani: Mărţişoarele croşetate, cadouri tradiţionale de 1 Martie
Publicat de Andreea Drilea, 29 februarie 2016, 15:25
Mărţişoarele croşetate reprezintă principala atracţie la cea de-a şasea ediţie a Târgului Mărţişorului, organizată în municipiul Botoşani de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT).
Ele sunt realizate de câţiva meşteşugari din Botoşani, care păstrează o tehnică veche de peste 200 de ani. Podoabele sunt realizate din fire de mătase, care sunt lucrate manual cu croşetul.
Maria Curcă are 62 de ani şi moşteneşte arta confecţionării mărţişoarelor de la mama şi bunica sa. Originară din localitatea Corlăteni, judeţul Botoşani, Maria Curcă face de peste 50 de ani mărţişoarele ‘bob de grâu’, ‘bumbişor’, ‘căpşunele’, ‘frăguţe’ sau ‘trifoi’.
Activitatea sa se desfăşoară pe întreg parcursul unui an, însă valorificarea ‘operelor’ sale are loc doar în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.
‘Nu fac asta pentru bani. O fac din plăcere şi pentru a avea activitate. Dacă aş face-o pentru bani, nu aş putea vinde mărţişorul cu un leu’, a explicat Maria Curcă.
Etnologii din Botoşani susţin că numărul meşteşugarilor care mai produc mărţişoare tradiţionale este din ce în ce mai mic.
‘Tehnica tradiţională folosită este croşetul, ceea ce nu veţi regăsi la generaţia tânără, care abordează tehnici, respectiv handmade. Adolescenţii nu mai folosesc tehnicile tradiţionale’, a declarat Margareta Mihalache, etnolog la CJCPCT.
Potrivit acesteia, în judeţul Botoşani mai există doar patru artişti populari care produc mărţişoare prin croşetare.
(Agerpres/FOTO monitorulbt.ro)