Botoșani: Mielul din rasa karakul, produs unic inclus în meniul de Paște al gospodinelor
Publicat de Andreea Drilea, 13 aprilie 2017, 15:07
Gospodinele din Botoșani vor găti pentru masa de Paște carne sau preparate din carne de miel din rasa karakul, o rasă specifică zonei Botoșaniului.
Specialiștii susțin că mielul de karakul, care este consumat tradițional în perioada sărbătorilor pascale, este mult mai gustos și are un raport foarte bun între carne și os.
‘Dacă este să vorbim din punct de vedere al ovinelor crescute în România, rasa karakul de Botoșani clar are un specific aparte sau, ca să fim corecți zootehnic, fenotipic arată diferit față de celelalte rase. Particularitatea karakulului de Botoșani vine din faptul că este o oaie cu depozit de grăsime la coadă, care îi conferă o altă compoziție tisulară a carcasei’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, Ștefan Traian Atanasiu.
Acesta susține că Botoșaniul este, la nivelul țării, pionier și lider în ceea ce privește efectivele din rasa karakul.
‘Suntem singura zonă din România în care se crește această rasă. Fiecare familie, tradițional, sacrifică mielul de paște din rasa karakul’, a declarat, la rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș.
Karakulul este una dintre cele mai vechi rase de ovine din județul Botoșani, stațiunea de la Popăuți fiind înființată în 1909 cu scopul de a efectua cercetări pentru ameliorarea acestei rase. Potrivit oficialilor Direcției pentru Agricultură, 90% din efectivele de ovine din Botoșani sunt din rasa karakul.
(Agerpres/FOTO arhivă karakul-moldoovis.ro)