Botoşani: Mii de urmaşi din judeţ ai victimelor regimului comunist beneficiază de indemnizaţiile lunare
Publicat de Andreea Drilea, 8 iunie 2021, 15:59
Aproximativ 2.500 de persoane din judeţul Botoşani care au fost persecutate politic pe perioada regimului comunist sau sunt urmaşi ai acestora beneficiază de indemnizaţii din partea statului român, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Sebastian Tocariu.
Potrivit acestuia, indemnizaţiile se acordă lunar în baza unei legi care se aplică începând cu luna decembrie a anului trecut şi care prevede ‘acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri’.
AJPIS Botoşani a înregistrat, de la începutul anului, un val de cereri de acordare a acestor drepturi, în special din partea copiilor foştilor prizonieri politici.
‘Au fost şi zile în care am avut şi peste 70 de cereri din partea acestei categorii de persoane. Dificultatea constă în faptul că aceste persoane sunt, la rândul lor, persoane vârstnice, persoane care au dificultăţi în a înţelege, în a completa corect formularele, cererile şi documentele aferente şi atunci trebuie să fim alături de ei. Cu aceste personal mic pe care îl avem facem, prin rotaţie, lucrăm peste program’, a afirmat Tocariu.
Actul normativ prevede că o persoană care, după data de 6 martie 1945, pe motive politice a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice, a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune, a fost strămutată într-o altă localitate sau a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.
De asemenea, fiecare persoane care, din motive politice, a fost internată în spitale de psihiatrie sau a avut stabilit domiciliu obligatoriu are dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.
De aceleaşi drepturi beneficiază şi soţul sau soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
Totodată, copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi sau fost victime ale regimului comunist are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Directorul AJPIS susţine că la Botoşani sunt familii cu până la şapte copii ai fostului deţinut politic care au depus, în acest an, cereri de acordare de indemnizaţii.
‘La Botoşani, peste 95% sunt urmaşii celor care au rămas după 23 august 1944, când România a devenit, practic, aliat cu Rusia, în lagărele Uniunii Sovietice. Se consideră că aceasta este persecuţie, pentru că, în mod normal, România şi URSS nu mai erau state beligerante, dar a fost ca un fel de pedeapsă pentru că au îndrăznit să lupte împotriva URSS şi au fost ţinute în lagăr şi cu acordul statului român’, a afirmat Tocariu.
Indemnizaţia medie acordată la nivelul judeţului Botoşani se ridică la 1.400 – 1.500 de lei, însă există şi situaţii în care indemnizaţia creşte până la peste 4.000 de lei pentru copiii celor care au stat şase ani în lagăre sovietice sau închisori comuniste. AGERPRES