Botoşani: Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a vizitat un baraj pe Siret a cărui construcţie a început în urmă cu 31 de ani
Publicat de , 20 aprilie 2018, 17:30
Statul român ar putea relua, anul viitor, lucrările la barajul de la Vârful Câmpului, care au început în 1987 şi care au fost realizate doar în proporţie de doar 70%, a anunţat, vineri, la Botoşani, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Acesta a vizitat acumularea de pe râul Siret şi a dat asigurări că vor fi întreprinde demersurile necesare pentru reluarea finanţărilor pentru această investiţie.
‘Unul dintre obiectivele importante pe care am vrut să îl vizitez şi să îl văd la faţa locului a fost această acumulare de la Vârfu Câmpului care este un obiectiv sau o investiţie istorică. A început mai precis în 27 octombrie 1987, a avut perioade în care s-au alocat fonduri pentru această investiţie şi perioade în care a rămas, să spunem aşa, fără alocări de fonduri. În proiectul iniţial, valoarea acestei investiţii este de 168 de milioane de lei, din care până acum, în cei 31 de ani, s-au alocat 118 milioane de lei, rămânând din valoarea proiectului iniţial aproximativ 50 de milioane de lei de investit, dar problema este că valorile care s-au calculat în 1987 şi după aceea nu mai sunt de actualitate, în sensul că toate investiţiile care mai trebuie făcute categoric sunt la altă valoare la ora actuală‘, a afirmat Deneş.
Ministerul Apelor susţine că în 2018 vor fi demarate procedurile pentru exproprierea a 300 de hectare de teren pe care urmează să fie construită acumularea, dar şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru a putea fi refinanţată lucrarea.
‘Sunt 300 de hectare de teren pe care sunt proprietari persoane fizice, juridice, primării care trebuie expropriate. Pentru aceasta trebuie făcută o documentaţie de evaluare a acestor proprietăţi, pentru că aceste exproprieri se fac prin despăgubirea proprietarilor şi, sigur, printr-o hotărâre de guvern, vor fi alocate aceste sume din bugetul de stat pentru ca aceste terenuri să poată fi expropriate‘, a precizat Deneş.
Acumularea Vârfu Câmpului se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare, având o lungime de zece kilometri. Iniţial, construcţia barajului de pe Siret a început în 1987 şi avea termen de finalizare anul 1992, însă, ulterior, investiţia a rămas fără finanţare.
‘Nu mi se pare normal ca o astfel de investiţie, cu o astfel de importanţă, să treneze atâţia ani’, a mai spus ministrul Apelor şi Pădurilor.
Barajul urma să îndeplinească un rol multiplu pentru judeţul Botoşani, de a elimina riscul de inundaţii din toate localităţile aflate în aval, suplimentarea debitului de apă al Jijiei, pentru a oferi sursă de alimentare sistemelor de irigaţii din zonă.
De asemenea, barajul ar fi fost folosit şi pentru producerea de energie electrică prin intermediul unei microhidrocentrale. (Agerpres/FOTO btonline.ro)