Botoşani: Om de afaceri arestat preventiv în dosarul jocurilor de noroc, la solicitarea DNA
Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2016, 15:19
Un om de afaceri din Botoşani, implicat în dosarul jocurilor de noroc, a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, joi, în baza unui mandat emis de magistraţii Curţii de Apel Suceava.
Judecătorii au admis, astfel, solicitarea procurorilor Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul lui Viorel Ştefan Dănuţă.
Decizia a fost luată după ce omul de afaceri a încălcat cu rea-credinţă obligaţia instituită, pe 24 noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi şi martori din dosar sau cu membrii familiilor acestora, direct sau indirect.
‘Din probele administrate în cauză a rezultat, în mod cert, că inculpatul încă de la plasarea sa în arest la domiciliu, în decembrie 2015, a luat legătura cu martori din dosarul cauzei, întâlnindu-se cu aceştia la locuinţa lui, unde purta diverse discuţii referitoare la intenţiile sale de a continua activitatea de exploatare a jocurilor de noroc sub sigla unei alte firme şi, totodată, le dădea indicaţii martorilor cu privire la anumite sarcini pe care trebuiau să le îndeplinească în interesul său. Aceste întâlniri erau posibile prin intermediul unor persoane de legătură, apropiaţi din mediul relaţional al inculpatului, identificaţi în cauză. Mai mult decât atât, inculpatul a încercat prin intermediari să determine pe unul din martori să revină asupra unor pasaje din declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală, pentru a i se crea o situaţie favorabilă în dosar’, se arată într-un comunicat al DNA.
Decizia Curţii de Apel Suceava nu este definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Arestarea preventivă a lui Viorel Ştefan Dănuţă vine la două zile după ce procurorii au dispus extinderea urmăririi penale în cazul a patru firme implicate în dosarul jocurilor de noroc.
În baza unor ordonanţe emise de procurorii anticorupţie, a fost extinsă urmărirea penală pe numele firmelor Trans Expres SRL Botoşani, DV Consulting SRL Botoşani, Panayotiss SRL Botoşani şi Marsesi SRL Piatra Neamţ pentru săvârşirea infracţiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.
Potrivit unui comunicat al DNA, cele patru firme ar fi utilizat 243 de aparate de joc tip slot machine fără licenţă sau autorizaţie de exploatare, cauzând statului un prejudiciu total de peste patru milioane de lei.
Procurorii au dispus, de asemenea, indisponibilizarea şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ale firmelor Trans Expres SRL Botoşani şi DV Consulting SRL Botoşani până la concurenţa sumelor calculate ca fiind prejudiciu adus statului.
Totodată, la cererea procurorilor, Curtea de Apel Suceava a decis, luni, ‘luarea pentru o perioadă de 60 de zile, a măsurilor preventive a interzicerii iniţierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, precum şi a interzicerii desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracţiunea – respectiv a activităţii de exploatare a aparatelor de joc de tip slot-machine şi a oricăror activităţi din domeniul jocurilor de noroc’ faţă de Trans Expres SRL Botoşani, DV Consulting SRL Botoşani şi Panayotiss SRL Botoşani.
Procurorii DNA au efectuat, pe 15 noiembrie 2015, nu mai puţin de 71 de percheziţii la sediile şi punctele de lucru ale firmelor Trans Expres SRL Botoşani, DV Consulting SRL Botoşani, Panayotiss SRL Botoşani şi Marsesi SRL Piatra Neamţ. La acea dată, ei au dispus reţinerea unui inspector de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN)- Serviciul Teritorial Nord- Est Suceava, dar şi a doi oameni de afaceri din Botoşani, care desfăşurau activităţi de jocuri de noroc.
Ulterior, magistraţii au dispus arestarea preventivă a inspectorului ONJN Ionel Teodorescu, acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită, de trafic de influenţă, de abuz în serviciu şi de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate, dar şi a omului de afaceri Costel Calistru, acuzat de dare de mită.
Omul de afaceri Viorel Dănuţă se află în arest la domiciliu pentru dare de mită.
(Agerpres/FOTO arhivă universuljuridic.ro)