Botoşani: Pestă porcină confirmată la un porc mistreţ găsit mort pe malul stâng al râului Prut
Publicat de , 11 februarie 2019, 16:44 / actualizat: 11 februarie 2019, 19:15
UPDATE – ora 16:43 Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a dispus, luni, un nou plan de măsuri pentru combaterea răspândirii pestei porcine africane, după ce autorităţile ucrainene au confirmat, în cursul zilei, existenţa virusului la un porc mistreţ găsit mort pe malul stâng al râului Prut, în dreptul localităţii Baranca-comuna Hudeşti, a anunţat directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu.
Autorităţile din Ucraina au fost sesizate de partea română, după ce, pe 31 ianuarie, poliţiştii Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au observat pe malul stâng al Prutului, două cadavre de mistreţi. În urma analizelor de laborator, partea ucraineană a confirmat, luni, prezenţa virusului la unul dintre porcii mistreţi, justificat de faptul că cel de-al doilea mistreţ a fost mâncat de animalele sălbatice.
‘Poliţia de Frontieră a informat, prin Biroul internaţional, Ucraina, şi am primit astăzi adresă de informare cum că unul din mistreţi a rezultat pozitiv la pestă porcină africană, celălalt fiind complet consumat de către carnasiere sau păsări, şacali, vulpi sau câini. Asta înseamnă că există posibilitatea ca virusul respectiv să se fi răspândit şi pe teritoriul României. Focarul într-adevăr este în Republica Ucraina, dar zona infectată şi zona de protecţie şi supraveghere se află, o parte, pe teritoriul României, ceea ce impune un nou plan se măsuri de acţionare exact ca în pestă porcină africană, chiar dacă focarul nu este la noi’, a declarat, într-o şedinţă a Comisiei Locale pentru Combaterea Bolilor, Minodora Vasiliu.
Potrivit acesteia, zona afectată din jurul focarului cuprinde patru administratori pe fonduri de vânătoare şi se întinde pe raza a 14 localităţi din patru comune şi din oraşul Darabani.
Oficialii DSVSA au impus populaţiei din zonă limitarea circulaţiei animalelor din toate speciile timp de şapte zile, dar şi interzicerea scoaterii porcilor din gospodării sau creşterea sau lăsarea liberă a acestora în localităţi sau comercializarea lor la târgurile de animale.
Focarul din Ucraina apare la trei săptămâni după ce un astfel de focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Alba din comuna Hudeşti. Virusul a fost descoperit, de asemenea, la un porc mistreţ găsit mort.(Agerpres/FOTO libertatea.ro)
Un focar de pesta porcină descoperit în Ucraina, la granița cu România, a declanșat o nouă alertă în județul Botoșani. Autoritățile sanitar-veterinare vor impune măsuri de restricție în zonele care ar putea fi afectate, aproximativ aceleași că și în cazul mistretului mort de pesta descoperit în luna ianuarie în Pădurea Albă din comună Hudesti.
Medicii veterinari spun că acest lucru dovedește că zona respectivă este infestată și că animalul putea proveni din Ucraina.
Deși au fost vânati mai mulți mistreți în zona respectivă, analizele au fost negative, înca un indiciu că mistrețul infectat ar fi venit de peste granița din Ucraina.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor se va întruni astăzi, la ora 15.00, pentru a stabili măsurile de protecție și combatere. (Gina Poenaru, Radio Iaşi/FOTO libertatea.ro)