Prima pagină » Știri » Regional » (AUDIO) Botoşani: Proteste ale fermierilor faţă de politica de subvenţii, dar şi de nivelul taxelor
(AUDIO) Botoşani: Proteste ale fermierilor faţă de politica de subvenţii, dar şi de nivelul taxelor
Publicat de Andreea Drilea,
10 ianuarie 2024, 16:15 / actualizat: 10 ianuarie 2024, 20:41
Mai mulţi fermieri din judeţul Botoşani au participat, astăzi, la un protest spontan în municipiul reședință, în semn de solidaritate cu transportatorii şi cu agricultorii care organizează acţiuni de protest la nivel naţional.
Fermierii s-au deplasat în marş pe două dintre cele mai circulate străzi din municipiul reşedinţă de judeţ cu intenţia de a atrage atenţia asupra gravelor probleme cu care se confruntă sectorul agricol, în special în ceea ce priveşte atât nivelul subvenţiilor, cât şi politica de taxe a statului român.
Tractoarele s-au deplasat cu viteze foarte reduse pe porţiuni din străzile care asigură legăturile dintre municipiul Botoşani şi municipiile Iaşi şi Suceava, traficul rutier fiind afectat.
Dănuț Andruș, fermier din județul Botoșani, a declarat, pentru postul nostru de radio, că a fost întocmită o listă cu 21 de solicitări care ar trebui rezolvate urgent: Peste 30.000 de fermieri la nivel național sunt în faliment. Asta înseamnă siguranța alimentară a României în pericol. Aceste măsuri pe care noi le-am solicitat sunt măsuri de forță majoră. Toate. În primul rând echivalarea categoriei B cu TR-ul. Asta ne va da dreptul ca cei care posedă permis de categoria B să poată conduce utilajele agricole care sunt limitate în 40km/h, conform normelor europene. În toate țările europene există această prevedere. Ar fi însemnat înmatricularea utilajelor agricole cu cartea de identitate și inspecția tehnică periodică o dată pe an. Asta înseamnă că noi, cei care lucrăm în agricultură, suntem obligați să înmatriculăm plugul, să-i facem inspecție tehnică atâția ani. Acea inspecție tehnică nu este decât eliberarea unei hârtii, iar eu lucrez cu el o lună pe an. Adică, cu alte cuvinte, un minus fantastic în bugetul și celor care produc pâinea țării. Lipsa subvențiilor din conturi cu diverse tertipuri – ba controale, ba monitoring, ba incompetența funcționarilor, ba nefuncționalitatea sistemului informatic. Cerem expres ca aceste subvenții, în momentul în care depunem cererea pentru aceste subvenții, să ne fie virate în cont. Este dreptul nostru, nu să fim trimiși la bancă, să plătim dobânzi, costuri suplimentare care înseamnă iarăși un minus în bugetul fermelor.
Până în acest moment, la Ministerul Agriculturii nu a fost primită nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă demersul – scrie ministrul Florin Barbu, într-o postare online.
El dă asigurări că subvenţiile se vor acorda la timp, iar cea pentru motorină va fi în continuare la valoarea maximă posibilă.
Florin Barbu spune că a stabilit deja o întâlnire cu toate federaţiile şi asociaţiile de profil săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele din acest an.