Caz de forță majoră la cultura de sfeclă de zahăr din zona Moldovei
Publicat de Andreea Drilea, 25 septembrie 2023, 19:34
Rădăcinile de sfeclă de zahăr, de câteva zile, sunt afectate de putregaiul de cărbune, pe minim 10% (astăzi), din suprafețe, preponderent în județele Botoșani, Iași și Vaslui, din cauza secetei.
Din acest motiv, la sfârșitul săptămânii trecute, fabrica AGRANA Roman a decis amânarea temporară a primirii sfeclei din zonele afectate.
Prezentă la Roman, la târgul MoldAgro Expo Moldova 2023, Elena TATOMIR, Director general al Direcției Politici și Strategii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a ținut să meargă la Fabrica de zahăr și pe teren, pentru a vedea situația cu exactitate.
Astăzi, a trimis o adresă Direcțiilor Agricole Județene și Autorității Naționale Fitosanitare, pentru a se constitui comisii de constatare a pagubelor produse de agentul patogen. Aceasta, pentru ca situația de forță majoră să fie semnalată către APIA, iar fermierii să nu piardă subvențiile (recoltele procesate pot scădea sub pragul de 26,4 tone/ha-minimul de la care se poate acorda subvenția).
Ca urmare, fermierii ale căror culturi de sfeclă de zahăr sunt afectate de putregaiul rădăcinii trebuie să sesizeze Direcția Agricolă de care aparțin, pentru constatarea pagubelor și informarea în scris
a APIA.
„Fenomenul s-a semnalat din cauza secetei foarte profunde, întâi în județul Botoșani, apoi Iași și Vaslui. Imediat, am dus probe la analize. Profitând de faptul că este la Roman, ați asistat și dumneavoastră, am discutat și cu reprezentanta Ministerului Agriculturii, doamna Elena TATOMIR, care a reacționat imediat. Sperăm că fermierii nu vor pierde subvenția, din cauza faptului că impuritățile vor fi foarte mari „, îmi declara, la Roman, Mihai DIMITRIU, Director Executiv al Federației Naționale a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.
Astăzi, am discutat despre problemele cu care se confruntă fermierii producători de sfeclă de zahăr și cu Directorul cu materia primă AGRANA, Radu PETRE. „Situația aceasta ar însemna dublarea timpului de tăiere a sfeclei și dublarea consumului de energie. S-ar prelungi perioada de depozitare în câmp de la momentul recoltării până la predare, recolta pierzând din cantitatea de zahăr acumulat. Cum plata sfeclei se face în funcție de conținutul de zahăr, cultivatorii din zonele unde nu se manifestă putregaiul rădăcinii ar pierde din venituri. Sper ca fermierii să își poată primi subvențiile, în acest caz de forță majoră, determinat de seceta profundă din zona noastră”, puncta Radu PETRE.
Fermierii ale căror culturi de sfeclă de zahăr sunt afectate de putregaiul de cărbune (putregaiul rădăcinii), trebuie să informeze APIA în termen de 15 zile, de la data constatării de către comisie a gradului de afectare.
Subiectul va fi reflectat și în emisiunea MATINAL AGRAR, GLASUL PĂMÂNTULUI -difuzare, Duminică, 1 octombrie 2023, între orele 6.05-8.00.
(Radio Iași/Petronela Cotea Mihai)