CEDCD câştigă un nou caz de discriminare. Părinţii instigatori şi profesorii sancţionaţi
Publicat de Andreea Drilea, 9 ianuarie 2017, 08:09 / actualizat: 9 ianuarie 2017, 18:04
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) câştigă un nou caz de discriminare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru Andrei, băieţelul în vârstă de 14 ani cu Sindrom Down din Botoşani.
În februarie 2016, organizaţia noastră a sesizat CNCD cu privire la situaţia lui Andrei, împotriva căruia s-au coalizat mai multe cadre didactice şi un grup de părinţi hotărâţi să-l excludă pe elev din Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Botoşani. În ciuda coalizării eforturilor reprezentanţilor şcolii Ion Creangă şi a părintilor instigatori, care au demonizat prezenţa lui Andrei în faţa Consiliului, probatoriul şi pledoaria reprezentanţilor organizaţiei noastre au făcut posibil actul de justiţie pentru încă un copil victimă a intoleranţei sistemului românesc de educaţie.
Părinţii instigatori găsiţi vinovaţi şi sancţionaţi
În premieră, CEDCD obţine o decizie de sancţionare nu numai a cadrelor didactice, dar şi a părinţilor celorlalţi elevi din clasa lui Andrei, care s-au coalizat pentru excluderea lui din şcoală.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat existenţa faptei de discriminare directă, dar şi sub forma dispoziţiei de discriminare şi încălcarea implicită a dreptului la demnitate şi educaţie al lui Andrei. Dincolo de constatarea acestei contravenţii, sancţionate cu avertisment, Consiliul a decis şi dispus monitorizarea activităţii şcolii şi a măsurilor întreprinse pentru incluziune şcolară timp de 1 lună.
‘O victorie importantă pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi în lupta cu un sistem abuziv şi discreţionar, dar nu numai atât. Pentru prima dată, demersurile noastre s-au îndreptat şi împotriva părinţilor instigatori, care în mod constant fac front comun cu reprezentanţii şcolilor. Din această perspectivă, cazul lui Andrei a fost un caz strategic în care ne-am implicat, inclusiv în calitate de membrii ai Coaliţiei Antidiscriminare din România. Ca şi în cazul elevului din Argeş, considerăm că toţi actorii implicaţi în acte de discriminare trebuie să înţeleagă să răspundă pentru faptele lor, indiferent dacă sunt părinţi sau cadre didactice. Incluziunea presupune un efort comun de depăşire a stereotipurilor şi prejudecăţilor pentru un viitor mai bun al tuturor copiilor’, declară Mădălina TURZA, presedinte CEDCD.
‘Modul în care s-a procedat şi lipsa de disponibilitate în vederea găsirii soluţiilor adecvate fiecărei situaţii în parte precum şi gestionarea situaţiei tensionate au fost de natură a aduce atingere interesului superior al copilului. şi nu în ultimul rând, părintele copilului, în speţă mama, ar fi trebuit să găsească din partea şcolii suportul necesar pentru a îi putea oferi copilului cel mai bun mediu de învăţare raportat la problemele sale de sănătate’ – CNCD
Maria Mădălina TURZA
Executive Director
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD)
(Agerpres/FOTO arhivă cedcd.ro)