Ascultă Radio România Iași Live

‘Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe’ a fost lansat la Iaşi

‘Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe’ a fost lansat la Iaşi

Publicat de gabrielarotaru, 3 februarie 2018, 15:14

UPDATE ORA 15:35 Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele ‘Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe’, a fost lansată sâmbătă la Iaşi. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău şi este organizat de Primăria municipiului Iaşi şi Ateneul Iaşi în cadrul programului Centenar 2017 – 2020.

Coorganizator al evenimentului, care se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Andrei Giurgia, manager proiect România, a remarcat, în conferinţa de presă de lansare a proiectului, susţinerea de care evenimentul s-a bucurat din partea ‘celor mai importante nume ale cinematografiei româneşti’. El le-a mulţumit pentru implicare tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului ‘Centenarul Filmului Românesc’, pe care l-a numit unul ‘istoric’.

Regizorul Igor Cobileanski, manager proiect Republica Moldova, a subliniat că pentru cetăţenii de dincolo de Prut acest proiect reprezintă posibilitatea de a vedea filme româneşti.

‘Va fi un schimb de pelicule şi avem astfel ocazia de a reafirma că facem parte din acelaşi întreg, că suntem aceeaşi mare familie românească’, a spus Cobileanski.

Prezentă la conferinţa de lansare, criticul de film Irina Margareta Nistor, ambasador cinematografic în cadrul proiectului, a afirmat că filmele de dinainte de 1989, prezentate la Centenarului Filmului Românesc, sunt pelicule ce ‘nu au o încărcătură ideologică bizară, ci filme care se pot vedea în orice moment cu aceeaşi afecţiune’.

‘Fiecare peliculă în parte va fi însoţită de câte un cineast. Nu e doar ideea de a marca cei 100 de ani, ci posibilitatea de a crea singura dependenţă permisă şi anume aceea de cinematografie’, a declarat Irina Margareta Nistor.

Viceprimarul municipiului Iaşi, Radu Botez, a spus că pentru oraş este o onoare să poată organiza o astfel de manifestare.

‘Acest proiect are o dimensiune naţională şi internaţională şi ne dă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români. (…) Acesta este un proiect care arată că Iaşiul dă din nou tonul’, a subliniat, la rândul său, Daniel Şandru, coordonator al Programului Centenar din cadrul Primăriei municipiului Iaşi.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, a precizat că instituţia va fi prezentă în cadrul proiectului cu filmul documentar ‘Marea Unire: România la 100 de ani’ – o creaţie jurnalistico-cinematografică, ‘un film construit ca o antiteză’.

‘Este o promisiune a mea – aceea de a încerca să sprijin acţiunile care aduc plus valoare societăţii. Într-un an în care lipsesc proiecte majore, epice, Agenţia Naţională de Presă susţine un proiect cu adevărat epic, un proiect care are toate ingredientele ce îl vor transforma într-una dintre emblemele acestui an’, a subliniat Alexandru Giboi.

Şi Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Iaşi, a arătat că ‘Centenarul Filmului Românesc’ reprezintă ‘un proiect ce uneşte instituţii şi oameni, care asigură o bună vizibilitate Iaşiului şi care se se înscrie în cadrul proiectelor foarte importante pe care oraşul le oferă’.

Primul film prezentat în cadrul caravanei de producţii cinematografice este ‘Afacerea Est’, de Igor Cobileanski; publicul are intrare liberă.

Producţiile cinematografice vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, printre care Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca. Filmele au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi.

AGERPRES este prezentă în cadrul proiectului cu filmul documentar ‘Marea Unire: România la 100 de ani’, ce va avea premiera pe 22 februarie, la Bucureşti, dar şi cu expoziţia de fotografie ‘România: Evoluţie – Ediţie specială de Centenar’.

 


Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele ‘Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe’, va fi lansată astăzi, la Iaşi.

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău lansează, astfel, la Iaşi, printr-o conferinţă de presă-eveniment, acest proiect. Co-organizator al evenimentului, ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă Agerpres, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

La conferinţa de lansare vor participa criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski – manager proiect pentru Republica Moldova, Andrei Giurgia – manager de proiect, România, Alexandru Giboi – director general AGERPRES, co-organizator, Daniel Şandru – coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, Radu Botez – viceprimarul municipiului Iaşi, organizator, actorii Constantin Puşcaşu şi Daniel Busuioc, Doru Tompea – profesor universitar doctor la Universitatea ‘Petre Andrei’ din Iaşi şi Andrei Apreotesei – managerul Ateneului din Iaşi, se arată într-un comunicat.

În cadrul evenimentului de sâmbătă va fi proiectat filmul ‘Afacerea Est’ de Igor Cobileanski. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

Producţiile cinematografice au fost selectate de critici de film precum Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.

Irina-Margareta Nistor, ‘ambasador cinema’ în cadrul proiectului, apreciază că această caravană ‘reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag’.

La rândul său, Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. ‘Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut’, spune el.

Totodată, managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, spune că acest proiect este unul care aduce în atenţia publicului ‘valorile autentice, valorile şi oamenii care schimbă ceva în jur’.

‘Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care de mult timp aşteptai s-o faci, cu producători şi actori dedicaţi. (…) Mai mult decât atât, la Chişinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele şi bunul mers, abia aşteptăm să vedem impactul şi interesul faţă de proiect’, apreciază Igor Cobileanski, potrivit comunicatului.

De asemenea, directorul general al Agerpres, Alexandru Ion Giboi, apreciază acest proiect ca fiind unul ‘dificil, dar frumos, cu posibile efecte excelente asupra culturii cinematografice a publicului român’.

‘Una dintre surprizele plăcute ale acestui proiect ţine de cele 15 oraşe din Republica Moldova, care vor fi cuprinse în Caravana Filmului Românesc. Mai mult, faptul că AGERPRES va fi prezentă prin filmul documentar ‘Marea Unire: România la 100 de ani’, dar şi prin expoziţia de fotografie ‘România: Evoluţie – Ediţie specială de Centenar’ constituie un plus pentru Agenţie, asigurând un public numeros, care va lua contact cu principalele noastre proiecte pentru Centenar’, afirmă Alexandru Giboi.

Profesorul Daniel Şandru consideră că ”proiectul Centenarul Filmului Românesc împlineşte Programul Centenar al municipalităţii ieşene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ţine nu numai de comunicarea vizuală a evoluţiei societăţii româneşti, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei’.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vorbeşte despre importanţa cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

‘Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români’, menţionează Chirica.

‘Centenarul Filmului Românesc’ este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020). (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)

Etichete:
Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 17:16

Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Aproximativ 800 de persoane sunt aşteptate în Rotonda Capitoliului (clădirea Congresului SUA) pentru inaugurarea lui Donald Trump, al 47...

Aproximativ 2.600 de persoane se vor afla în Capitoliul din Washington pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump
(AUDIO) Iași: Clădirea primei policlinici de stomatologie infantilă a fost inaugurată astăzi
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 17:08

(AUDIO) Iași: Clădirea primei policlinici de stomatologie infantilă a fost inaugurată astăzi

La Iași a fost inaugurată, astăzi, clădirea primei policlinici de stomatologie infantilă după ce în ultimii doi ani, au fost efectuate...

(AUDIO) Iași: Clădirea primei policlinici de stomatologie infantilă a fost inaugurată astăzi
Sorin Grindeanu: O firmă românească a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului de autostradă Pipirig-Vânători Neamţ
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 17:03

Sorin Grindeanu: O firmă românească a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului de autostradă Pipirig-Vânători Neamţ

O firmă românească a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Pipirig – Vânători Neamţ (Leghin) a tronsonului de...

Sorin Grindeanu: O firmă românească a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului de autostradă Pipirig-Vânători Neamţ
ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 16:37

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie

Regimul termic va fi, în general, peste normalul climatologic al perioadei din calendar, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie, cu...

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 16:33

Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub

25 de biblioteci comunale şi biblioteca municipală din Bârlad au fost dotate cu echipamente moderne constând în computere, imprimante,...

Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 16:10

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite peste aproximativ şase ore, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea...

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 14:57

De Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie, „Trenul Unirii” va face legătura între București și Iași

Vineri, 24 ianuarie 2025, angajații feroviari din toată țara, alături de toți românii, sărbătoresc 166 de ani de la Unirea Principatelor...

De Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie, „Trenul Unirii” va face legătura între București și Iași
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 14:40

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie

Începând de astăzi, până pe 20 martie, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile...

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie