CET Bacău a intrat în faliment
Publicat de , 23 septembrie 2014, 13:50
O instanţă de judecată băcăuană a decis intrarea în faliment a S.C. CET S.A., societatea care a gestionat furnizarea de energie termică, apă caldă şi căldură în municipiul Bacău.
Administratorul judiciar a fost desemnat ‘Sierra Quadrant’, o societate din Bacău. Procesul în care judecătorii au admis falimentul a început în septembrie 2013, când societatea a cerut intrarea în insolvenţă.
Falimentul S.C. CET S.A. nu-i va afecta pe locuitorii municipiului, care vor primi, ca şi până acum, apă caldă şi căldură.
‘Locatarii celor peste 18.000 de apartamente ce au primit serviciile CET nu au de ce să îşi facă griji, ei urmând să beneficieze de căldură şi apă caldă în mod normal’, a declarat pentru AGERPRES Vasile Tescaru, primarul interimar al Bacăului.
De altfel, Consiliul Local municipal hotărâse încă de săptămâna trecută înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, denumită Thermoenergy Group SA, care să preia, din mers, activitatea falimentarei CET Bacău, societate care are acţionar unic municipalitatea din Bacău şi un capital iniţial de cinci milioane de lei.
Consiliul Local a făcut demersurile necesare pentru licenţierea noii societăţi şi a votat, la ultima şedinţă, înfiinţarea societăţii de termoficare, inclusiv suplimentarea numărului de membri ai Consiliului de Administraţie, prin cooptarea consilierilor Vasile Izvoranu şi Paul Stupu.
Falimentul CET era previzibil, din cauza datoriilor foarte mari, de peste 170 de milioane de lei şi a imposibilităţii de redresare, pe fondul debranşărilor şi a stării avansate de degradare a reţelelor de transport a agentului termic. În plus, aproape 40.000 de proprietari de apartamente au renunţat la aprovizionarea cu agent termic de la CET în ultimii zece ani.
Concomitent cu această măsură administrativă a înfiinţării unei noi societăţi de termoficare, în municipiul Bacău continuă lucrările de reabilitare a reţelelor termice, parte dintr-un amplu plan de refacere a întregului sistem de termoficare.
Conform unui plan adoptat de curând de Consiliul Local, sistemul ar urma să fie adus la cote optime de funcţionare până în anul 2033, astfel încât pierderile să fie reduse la minim, iar randamentul unităţii de producere a agentului termic să fie la maxim. De asemenea, planul reliefează faptul că în condiţiile bune preconizate prin modernizare urmează a fi atrase în sistemul de termoficare al municipiului aproximativ 40.000 de apartamente care s-au debranşat în ultimii ani.
Potrivit studiului efectuat de Asocierea SC EPMC Consulting SRL/SC Louis Berger SRL/SC Grafitti BBDO SRL Cluj-Napoca, din cele 60.000 de apartamente din Bacău racordate la reţeaua centralizată la începutul anilor ’90, în prezent au rămas mai puţin de o treime.
Cât priveşte reţeaua termică primară, conductele cu diametrul mai mic de 700 mm au o vechime de până la 37 de ani, iar cele mai mari, de până la un metru diametru, au fost amplasate în urmă cu 9 ani. Totalul conductelor din reţeaua termică primară are lungimea, în municipiul Bacău, de 32,7 km, din care majoritatea, 22,48 km, sunt dispuse pe traseu aerian, iar restul, 10,22 km, în subteran.
Reţeaua termică secundară, cea din care provin cele mai mari pierderi de agent termic, are o vechime de până la 47 de ani şi o lungime totală de 364 km de conducte, 85 la sută din totalul acesteia având depăşită durata de exploatare.
Un studiu arată că o treime din lungimea canalelor termice prezintă infiltraţii, care conduc la pierderi de căldură, prin transfer către mediul exterior.(agerpres/FOTO desteptarea.ro)