CinEd România organizează o formare gratuită în Iași
Publicat de gabrielarotaru, 4 martie 2019, 13:27
Peste 1000 de facilitatori educaționali din întreaga țară au beneficiat până acum de pregătire în cadrul programului de educație cinematografică
După ce a încheiat cel de-al treilea an în România cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educație cinematografică și-a reluat activitatea cu o serie de formări în Brașov, Ploiești, Alexandria și Brăila. Pregătirea facilitatorilor educaționali continuă în martie la Iași.
În primii 3 ani de activitate, peste 1000 de învățători, profesori și bibliotecari publici din 18 orașe au participat la sesiunile de formare gratuite organizate în cadrul programului. Aceștia şi-au dezvoltat competenţe în educaţia cinematografică și în predarea non-formală la clasă și continuă să folosească resursele puse la dispoziție – filme, materiale pedagogice, tutorat.
CinEd este finanțat de programul Europa Creativă/MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris și, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză, iar în România este implementat de Societatea Culturală NexT.
Următoarea sesiune de formare CinEd va avea loc în Iași, sâmbătă, 16 martie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Francez Iași (Bulevardul Carol I nr. 26 – Sala Benjamin Fondane). Înscrierile se pot face până pe 10 martie, printr-un e-mail către cined@nextproject.ro.
Formarea va fi coordonată de criticul de film Andreea Mihalcea și este dedicată profesorilor din învățământul primar/gimnazial/liceal, precum și bibliotecarilor publici din Iași. Înscrierea este gratuită și toți cei prezenți vor primi o diplomă de participare la formare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi o diplomă de participare la programul european.
Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Iași este Spiritul stupului / El espíritu de la colmena (1973, Spania), în regia lui Víctor Erice, considerat unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă, în urma acestei experiențe fascinante, pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare dintre noi.
Mai multe detalii despre activitățile din anul 4 CinEd România vor fi anunțate în curând.
***
CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. (Radio Iaşi/ FOTO press.cined)