Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită iubitorii de muzică la Recitalul de pian susținut de Andreas Iliuță
Publicat de gabrielarotaru, 17 octombrie 2017, 16:10
Recital de pian Andreas Iliuță
Evenimentul va avea loc vineri, 20 octombrie 2017, ora 19.00, în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași.
În program: Franz Schubert – Drei Klavierstücke D946; Sergej Prokofiev – 4 piese op. 4; Franz Liszt – „Ani de pelerinaj II” – „Venezia e Napoli” S162.
Andreas Iliuță s-a născut în Italia, în anul 1991, într-o familie de români. A început studiul pianului la vârsta de trei ani, iar în anul 1999 a fost admis la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, unde a studiat cu profesorii Edda Ponti, Michele Fedrigotti și Vincenzo Balzani. Ca elev al prestigioasei Academii „Incontri col Maestro” din Imola (2007 – 2009), a avut oportunitatea de a se perfecționa cu Franco Scala, Jin Ju, Michel Dalberto și Riccardo Risaliti.
În 2010, a început cursurile Conservatorului „Triennio” (Bachelor) de pian, în clasa profesorului Vincenzo Balzani, finalizate cu „Diploma accademico di I livello”. În 2014, a fost admis la „Master of Arts in Music Pedagogy” în cadrul „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano – Elveția, la clasa profesoarei Anna Kravtchenko. Tot aici, din 2016, urmează „Master of Arts in Music Performance”.
La 19 ani, debutează alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijată de Dumitru Goia, cu concertul nr. 2 op. 18, de Sergej Rachmaninov. În același an, 2011, concertează pentru Universitatea de Stat din Milano, programul incluzând întregul concert nr. 2 de Rachmaninov, acompaniat de data aceasta de Filarmonica de Stat „M. Jora” Bacău, dirijată de Emin Guven Yaslicam.
De-a lungul anilor de studii, a susținut o intensă activitate concertistică, acompaniat de Filarmonica din Bacău, dirijor Ovidiu Bălan (2013), Filarmonica de Stat –Sibiu, dirijor Gabriel Bebeșelea (2015), „Orchestra Simfonică CSI – Lugano”, dirijor Marc Kissoczy (Lugano – Elveția, 2016). De asemenea, a participat la numeroase concursuri pianistice naționale și internaționale, plasându-se pe primele locuri, printre care: „Isole Borromee” (locul I), „Verbano” (locul I), „LiBe 3000” (locul I), „Miro” (locul III), „Giussano” (locul II), „Lamporecchio” (locul II), „Piove di Sacco” (locul I). (Radio Iaşi/ Comunicat de presă Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi/ FOTO palatulculturii.ro)