Corina Crețu: Proiectele spitalelor regionale de urgență de la Cluj și Iași, până la sfârșitul acestui an la Comisia Europeană
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 octombrie 2018, 19:35
Proiectele spitalelor regionale de urgență de la Cluj-Napoca și Iași ar urma să ajungă pe masa Comisiei Europene până la sfârșitul acesti an. Într-o declarație acordată colegului nostru, Lucian Bălănuță, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a indicat faptul că în cazul celor două unități medicale, Banca Europeană de Investiții a definitivat studiile de fezabilitate și urmează ca în viitorul apropiat să fie finalizată și documentația și în cazul investiției similare din Craiova.
Comisarul Corina Crețu a venit și cu o serie de completări în cazul în care costurile pentru cele trei proiecte ar fi mult mai ridicate:
„Banca Europeană de Investiții a finalizat studiul de fezabilitate pentru Cluj-Napoca și Iași, urmează Craiova. Avem speranța, care a fost exprimată și de doamna ministru a sănătății, ca până la sfârșitul acesti an, cel puțin pentru primele două – Cluj și Iași – să se depună proiectele la Comisia Europeană. Sper că până la finalul anului viitor să înceapă construcția efectivă a celor trei spitale. Nu am ultimele date la zi, dar în principiu suntem în direcția cea bună cu cele trei spitale regionale. Aceste chestiuni legate de cofinanțare trebuie decise cu Banca Europeană de Investiții și la nivel național, la nivel de guvern. Noi în Programul Operațional Regional nu avem alocate decât 150 de milioane de euro, așa cum au solicitat autoritățile române, la momentul încheierii acestui program în 2015. Dacă între timp dânșii vor face proiecte mai mari, sigur că putem vorbi de o realocare sau se poate găsi resurse alternative. Important e să demareze aceste proiecte.”
La Iași, costurile totale ale viitorului Spital Regional de Urgenţe de la Iaşi depăşesc 500 de milioane de euro, potrivit celor mai recente informații postate pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Iași. Potrivit unor surse, realizarea acestui obiectiv medical, ce ar urma să aibă 850 de paturi, presupune și o reevaluare a activității medicale ale celorlalte spitale din regiune.
Lucian Bălănuță, corespondență Bruxelles