Creşterea preţurilor la curent şi gaze determină vrâncenii să treacă pe piaţa concurenţială
Publicat de , 26 august 2021, 14:34
Piaţa gazelor şi cea a energiei electrice s-au liberalizat de ceva vreme însă, în continuare, românii nu par foarte interesaţi să treacă la piaţa concurenţială. Îi impulsionează în ultima perioadă preţurile în creştere la aceste utilităţi. Despre situaţia din Vrancea – Gabriel Sava:
Reporter: La punctul de lucru din Focşani al unuia dintre furnizorii cunoscuţi de energie electrică, coada numără chiar şi peste 30 de persoane, doar că prea puţini sunt veniţi pentru a încheia un contract nou, conform ofertelor de pe piaţa concurenţială.
-: Acuma, din fericire este o coadă foarte mică, sunt foarte puţine persoane. Săptămâna din urmă erau până în stradă persoanele, ca să plătească.
-: N-am încredere că peste şase luni-un an nu e acelaşi lucru. Cred că totul se uniformizează la urmă.
Reporter: Nici la gaze naturale şi nici la energie electrică, vrâncenii nu sunt convinşi că liberalizarea pieţelor pentru cele două tipuri de utilităţi le aduce beneficii.
-: Nu am trecut la piaţa concurenţială, am păstrat aceiaşi furnizori dinainte.
Reporter: V-aţi interesat de ofertele care sunt acum pe piaţă, să le comparaţi, să vedeţi dacă sunt mai avantajoase?
-: Da, m-am interesat şi din nefericire, părerile unor persoane care au trecut deja, spre exemplu la electricitate, a fost dezamăgire din partea lor.
-: N-am schimat nimica şi nici nu o să schimb, pentru că contractele care sunt acuma nu se ştie ce fel şi cum.
Reporter: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a derulat mai multe campanii de informare a consumatorilor cu privire la liberalizarea pieţelor de energie şi de gaz. Conform cifrelor oficiale de la finalul lunii iunie, mai bine de 54 de procente dintre consumatori au optat pentru un contract nou pe piaţa concurenţială la energie elctrică şi puţin peste o treime la gaze naturale.