Curtea de Apel Suceava dispune arestarea preventivă a trei persoane implicate în dosarul jocurilor de noroc
Publicat de , 16 noiembrie 2015, 08:34
Cele trei persoane care au fost reţinute, sâmbătă seară, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul jocurilor de noroc au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în baza unui mandat emis, duminică seară, de magistraţii Curţii de Apel Suceava.
Judecătorii suceveni au admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a inspectorului Ioan Teodorescu de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) – Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava, dar şi a oamenilor de afaceri din Botoşani Viorel Ştefan Dănuţă şi Costel Calistru, care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.
Inspectorul ONJN este acuzat de comiterea a 11 infracţiuni de luare de mită, o infracţiune de trafic de influenţă, o infracţiune de abuz în serviciu, două infracţiuni de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate, o infracţiune de omisiune a sesizării şi o infracţiune de favorizarea făptuitorului, precum şi o infracţiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate comise în perioada august 2013 – 24 octombrie 2015.
Oamenii de afaceri sunt suspectaţi de dare de mită şi cumpărare de influenţă.
În acelaşi dosar mai este cercetat şi un ofiţer de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Procurorii DNA au efectuat, sâmbătă, 71 de percheziţii în patru judeţe din Moldova, printre care şi la sediile IPJ Botoşani şi la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul teritorial Nord-Est Suceava.
Ancheta a vizat activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, care ar fi fost desfăşurate sub protecţia unor funcţionari publici din cadrul acestor instituţii.
Activităţile erau derulate de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, prin societăţi care aveau puncte de lucru în patru judeţe – Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ -, marea majoritate a aparatelor fiind amplasate în spaţii din mediul rural.
Administratorii societăţilor ar fi pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin utilizarea unor aparate de tip ‘slot-machine’ fără licenţă şi fără autorizaţie de exploatare. Cele peste două mii de aparate erau amplasate în circa 400 de puncte de lucru, iar pentru ascunderea provenienţei ilicite a câştigurilor aparatele aveau seriile de identificare şi softurile unora licenţiate. (Agerpres/ FOTO b1.ro)