Daea: În maximum o lună să stabilim priorităţi şi să intrăm în Parlament cu proiecte, în perspectiva 2019 – 2020
Publicat de Andreea Drilea, 17 decembrie 2017, 06:16
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a solicitat sâmbătă agricultorilor din zona de munte, în cadrul Convenţiei Forumului Montan din România de la Vatra Dornei, să se pregătească pentru anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului European.
”Îi rog pe cei care sunt legaţi direct de activitatea zonei să ne pregătim în perspectiva 2019. (…) Va fi momentul când trebuie să aducem la Dorna structuri. Conceptul meu este că, atunci când ne revine această importantă misiune, s-o folosim cât mai bine cu putinţă, pentru a ne demonstra capacitatea organizatorică şi decizională. Bucureştiul este în stare să conducă timp de şase luni Europa de la Bucureşti. (…) Trebuie să decupăm problematicile pe zone ale ţării. Dacă avem de discutat despre zona muntelui, să nu discutăm de la Bucureşti, ci aş vrea să discut la Dorna”, a spus Daea.
Totodată, el a afirmat că trebuie pregătite obiectivele pentru ”post 2020” şi ordinea de executare a acestora, făcând apel la resursă umană tânără.
”Vă rog să intraţi în cuplajul acesta de proiectare, de selecţie, de sintetizare, de susţinere cu argumente în care echivocul să nu intre. (…) V-aş ruga să-mi aduceţi tineri care să poată fi introduşi în dispozitivul uman pe care trebuie să-l aibă ţara în această zonă”, a spus Daea.
Ministrul a cerut ca anul viitor, în luna ianuarie cel mai târziu, să se stabilească priorităţile şi, ulterior, să se pregătească proiectele pentru a putea fi introduse în Parlament.
”Să vă gândiţi, şi eu accept orice propunere, ca în maxim o lună de zile să avem stabilite priorităţile pentru lansarea la apă a proiectelor ce trebuie introduse în Parlament şi lansarea în dezbatere a marilor probleme cu care trebuie să ne întâlnim în decizia pentru 2019”, a afirmat Ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, România ”are confortul înţelegerii”, pentru că anul 2017 ”a dat cel mai frumos răspuns UE, prin realizările pe care le-au avut fermierii”.
”Fermierii au reuşit, într-un an foarte bun din punct de vedere climatic, cu mici excepţii, prin hărnicia, prin munca, prin efortul lor şi prin sprijinul pe care l-a dat Guvernul prin subvenţii, nouă recorduri istorice la nouă culturi, validându-se în acest fel ca o ţară ce poate fi atentă cu resursele, ce poate fi inteligentă în folosirea lor, ce poate fi atentă la normele şi conduita europeană, pentru că am reuşit să accesăm într-un procent de 99,9% fondurile europene, iar controalele care au venit în România au constatat că o facem bine, corect”, a spus Petre Daea, subliniind că ”în acest ambalaj de rezultate”, cu gândirea resursei umane şi valoarea instituţiilor pe care le avem ”nu putem decât să progresăm”.
(Agerpres/FOTO Facebook Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale)