Delegaţie din Qatar la Suceava, în perspectiva exportului de carne de oaie în Golf
Publicat de , 18 august 2016, 18:33
O delegaţie oficială a statului Qatar va fi prezentă, săptămâna viitoare, la Suceava, pentru un prim rând de discuţii privind importul de carne de oaie şi alte produse de la producătorii locali, a declarat presei, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.
Potrivit acestuia, delegaţia din Qatar, din care va face parte şi ambasadorul României în acest stat, va fi prezentă în judeţul Suceava pe 25 august.
Flutur a arătat că, în perspectiva acestei vizite, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai crescătorilor de ovine din judeţele Suceava şi Botoşani, dar şi cu procesatori de carne de oaie, în ideea de a înfiinţa un lanţ integrat de industrie alimentară în acest sens.
Preşedintele CJ Suceava a precizat că respectiva delegaţie vine în judeţ prin intermediul Ministerului Agriculturii.
”Delegatia din Qatar vine la Suceava pentru a discuta posibile contracte de export din judeţ, de produse din carne de oaie spre zona Golfului, şi în special în Qatar”, a spus Flutur, adăugând că, în cadrul vizitei, membrii delegaţiei vor vizita două abatoare, unul din judeţul Botoşani şi altul din judeţul Suceava, din comuna Dumbrăveni.
De asemenea, vor fi vizitate mai multe ferme de creştere a oilor, atât din Suceava, cât şi din Botoşani.
Flutur a arătat că delegaţia din Qatar va vizita, în judeţul Suceava, fermele din Gura Humorului şi Horodniceni, în care se cresc oi din rasa ţurcană, o fermă din Drăgoieşti, unde se cresc oi din rasa de carne Dorper, precum şi o fabrică de brânzeturi din Gura Humorului.
”Vom merge şi la Aeroportul Internaţional ‘Ştefan cel Mare’, acolo unde vrem să le arătăm oficialilor din Qatar că avem posibilitatea să deschidem linii de transport cargo pentru mărfuri”, a spus Flutur.
Preşedintele CJ Suceava a menţionat că, din informaţiile pe care le are în prezent, primele intenţii ale qatarezilor sunt de a importa circa 100 – 200 de tone de carne de oaie congelată, refrigerată sau în viu într-o singură luna, dar şi brânză, legume, fructe, carne de pui şi ouă.
”Am pregătit cu o parte din asociaţiile de crescători de animale şi de procesatori o întâlnire de primire la Palatul Administrativ, în dimineaţa zilei de 25 august, unde vom face o prezentare a potenţialului din nordul Moldovei, respectiv din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ”, a spus Flutur, apreciind că, dintr-o primă analiză, în aceste judeţe există un efectiv de ovine de circa 1,5 milioane de capete.
Potrivit lui Flutur, Suceava nu stă foarte bine din acest punct de vedere, având în vedere că în judeţ sunt mai puţin de 400.000 de capete de ovine.
”Sperăm printr-o organizare mai bună să încurajăm crescătorii de oi de carne în perioada care urmează”, a spus preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
(agerpres/ FOTO agrointel.ro)