DGASPC Iaşi a primit de la Guvern doar un sfert din bugetul necesar pentru 2020, potrivit CJ Iaşi
Publicat de , 13 ianuarie 2020, 17:50
Sumele alocate județului Iași prin Legea Bugetului de Stat pentru acest an (Anexa 4- sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, cămine pentru persoane vârstnice, etc) reprezintă un sfert din necesarul asigurării desfășurării activității, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Iași
Potrivit sursei citate, pentru cheltuieli de funcționare a serviciilor sociale organizate şi administrate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, suma necesară este de 182.525 mii lei din care, 134.122 mii lei reprezintă fondurile necesare finanțării sistemului de protecție a copilului, la acest capitol județul Iași primind doar 26.822 mii lei. Pentru centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap s-au repartizat 10.564 mii lei din necesarul de 47.505 mii lei, fiind alocată prin buget o sumă de trei ori mai mică. Căminului pentru persoane vârstnice i-a fost repartizată suma de 33 mii lei, față de cele 621 mii lei solicitate (de 20 de ori mai puțin).
În ceea ce privește capitolul dezvoltare, DGASPC are nevoie de 876 mii lei pentru realizarea unor documentații tehnice și dotări, studii de fezabilitate, etc pentru proiecte realizate cu fonduri locale, în timp ce pentru proiectele europene aflate în implementare (proiectul pentru recrutarea de asistenți maternali- Team up, proiectul Venus cu privire la protecția victimelor violenței domestice sau proiectul care prevede închiderea Centrului de Plasament Bogdănești) necesarul este de 12.647 mii lei, mai precizează aceeaşi sursă.
Pentru cele 5 proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la ADR Nord Est, DGASPC are nevoie de 896 mii lei și alte 200 mii lei pentru cele din Programul de Interes Național.
”Banii alocați prin Legea Bugetului din acest an sunt total insuficienți, raportat la nevoile pe care le are un județ așa cum este Iașul. Cu banii alocați nu putem rezista mai mult de trei luni, iar prima rectificare bugetară va fi abia în vară. Mă întreb ce vom putea face pentru copiii și persoanele cu dizabilități pe care îi avem în grijă sau cu asistenții maternali care ocrotesc 1400 de copii?! Consiliul Județean va fi nevoit să suporte toate aceste diferențe, o sumă foarte mare dealtfel, dar pentru asta vom fi obligați să tăiem sume alocate altor capitole vitale pentru ieșeni, de la drumuri poate, sau din cele destinate pentru sistemul sanitar. Situația este una de neconceput și de neînțeles la nivel național, mai ales că vorbim de asistența socială. În județ am mai fi avut nevoie de 500 de persoane în sistem, din păcate, acum, nu cred că vom mai putea face angajări”, a spus președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.
Acum, în județul Iași, beneficiază de o măsură specială de protecție 3117 copii și tineri (745 în plasament rezidențial în centre, 1400 ocrotiți de 747 asistenți maternali profesioniști, 887 în plasament la rude sau alte familii. Centrele de zi pentru copii asigură asistență pentru 304 minori. În ceea ce privește persoanele adulte, centrele rezidențiale pentru persoanele cu handicap găzduiesc 628 de beneficiari. Căminul pentru persoane vârstnice de la Mircești are 15 rezidenți, iar centrul de zi de la Galata asigură asistența pentru 20 de beneficiari.
Serviciul Comunicare al Consiliului Județean Iași