DIICOT: Cinci persoane din Bacău, reţinute pentru şantaj şi deturnare de licitaţii cu imobile executate silit
Publicat de Andreea Drilea, 26 noiembrie 2016, 03:40 / actualizat: 26 noiembrie 2016, 6:43
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au reţinut cinci persoane, printre care se află un avocat şi un executor judecătoresc, sub acuzaţia că fac parte dintr-o grupare care se ocupa cu deturnarea de licitaţii publice organizate pentru vânzarea de imobile executate silit.
Anterior, pe 23 septembrie, procurorii DIICOT au reţinut alte 12 persoane în acest dosar.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Petrică Irinel Dumea, Nicu Gherasim, Daniel Pal, Ali Ahmed şi Daniel Cioplea sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi deturnare a licitaţiilor publice.
Procurorii susţin că, în perioada 2014 – 2016, în cadrul unei grupări infracţionale de mari dimensiuni, fiind implicate aproximativ 37 de persoane, membrii grupării, prin şantaj, ar fi deturnat licitaţiile publice organizate de Birourile Executorilor Judecătoreşti, în scopul adjudecării la preţuri minime a unor imobile care au făcut obiectul unor garanţii pentru îndestularea unor creanţe.
S-a reţinut că Nicu Gherasim, în calitate de executor judecătoresc, şi Petrică Dumea, în calitate de avocat, au îndeplinit rolul de a consilia juridic membri grupării şi a identifica artificii care să dea o tentă de legalitate actelor de deturnare a licitaţiilor publice.
Cele cinci persoane reţinute vor fi prezentate Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Conform DIICOT, ca urmare a crizei financiare care a generat imposibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate la unităţi bancare din România, numărul imobilelor executate silit a crescut semnificativ.
Pe cale de consecinţă, birourile executorilor judecătoreşti de pe raza judeţului Bacău au organizat, în perioada 2014 – 2016, sute de licitaţii publice pentru adjudecarea unor imobile executate silit.
În aceste împrejurări, încă din anul 2010, persoane de pe raza municipiului Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice, dezvoltând relaţii apropiate care au condus în timp, prin modalitatea de acţiune, la formarea unei grupări infracţionale, specializate în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.
Anchetatorii mai arată că, în perioada 4 noiembrie 2015 – 12 mai 2016, membrii grupării au procedat la şantajarea unor persoane de bună-credinţă, care îşi doreau achiziţionarea imobilului scos la licitaţie, în sensul că au pretins sume de bani şi le-au ameninţat că, în caz contrar, vor supralicita până în momentul în care acestea nu se mai aflau în posibilitatea reală de a putea adjudeca acel imobil.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)