DNA: Emilian Eva nu are şi nu a avut calitate de învinuit, suspect sau inculpat în vreo altă cauză
Publicat de Andreea Drilea, 11 august 2015, 08:29 / actualizat: 11 august 2015, 10:41
Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că procurorul Emilian Eva, cu excepţia dosarului în care a fost arestat preventiv, nu are şi nu a avut calitate de învinuit, suspect sau inculpat în vreo altă cauză aflată în instrumentare DNA.
‘Cu excepţia dosarului penal mediatizat prin comunicatele din 1154/VIII/3 din 26 iunie 2015 şi 1248/VIII/3 din 9 iulie 2015, dosar în care procurorul Emilian Eva are calitate de inculpat, acesta nu are şi nu a avut calitate de învinuit, suspect sau inculpat în vreo altă cauză aflată în instrumentare şi/sau soluţionată de Direcţia Naţională Anticorupţie. La data de 6 august 2015, un post de televiziune a transmis informaţia nereală potrivit căreia procurorul Emilian Eva a fost anchetat pentru corupţie în legătură cu deturnarea unui credit de la BCR Botoşani, încă din 2005 la DNA – Structura Centrală, iar în anul 2007 ancheta în ceea ce îl priveşte a fost oprită. În opinia realizatorilor emisiunii, această împrejurare ar fi determinat şantajarea procurorului Emilian Eva de către conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie care l-ar fi influenţat în luarea unor decizii în două dosare referitoare la familia Voiculescu, soluţionate de procuror cu trimitere în judecată, în anul 2008’, arată, luni, DNA într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.
DNA mai precizează că, deşi ca urmare a verificării veridicităţii informaţiei Biroul de Informare şi Relaţii Publice a solicitat postului de televiziune, la 7 august, să rectifice informaţia şi să prezinte punctul de vedere al instituţiei, datele nereale au fost preluate şi în alte emisiuni ale postului de televiziune respectiv, precum şi de alte platforme informative online.
Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare.
Iniţial, procurorul a fost pus sub acuzare, sub control judiciar, pentru că a tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
DNA a decis însă să îl reţină pe Emilian Eva pentru săvârşirea unor noi infracţiuni, respectiv luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii.
Potrivit DNA, în cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale ‘ca să fie bine pentru toată lumea’, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.
Ulterior acestei solicitări, în 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.
Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.
După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.
Astfel, în perioada august 2014 – martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.
În acelaşi context, în februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, Emilian Eva a pretins şi primit de la acelaşi medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri.
În fapt, Emilian Eva a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.
În acelaşi interval, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.
Ulterior, Emilian Eva a pretins şi primit de la aceeaşi persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.
În intervalul august 2014 – iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Pe 13 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive.
(Agerpres/FOTO arhivă agerpres.ro)