DSP Suceava: Fumătorii riscă mai mult infectarea cu noul coronavirus şi forme mai grave de boală
Publicat de Andreea Drilea, 19 noiembrie 2020, 14:07
Fumatul reprezintă un factor de risc suplimentar atât pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2, cât şi în dezvoltarea unor forme de boală cu simptomatologie mai severă şi prognostic mai rezervat, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, cu ocazia Zilei naţionale fără tutun.
Într-un comunicat remis AGERPRES de purtătorul de cuvânt al DSP Suceava se arată că ”o analiză sistematică a studiilor de specialitate a concluzionat că există dovezi tot mai clare cu privire la asocierea între fumat şi severitatea COVID-19, această asociere fiind semnificativă din punct de vedere statistic.
‘Conform dovezilor prezentate şi contrar rezultatelor unor studii preliminare, conform cărora fumatul ar putea avea un oarecare efect protector împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, la momentul actual, consensul ştiinţific la nivel mondial pledează pentru renunţarea la fumat în scopul prevenirii contractării noului coronavirus şi scăderii probabilităţii de dezvoltare a unor forme de boală cu simptomatologie severă şi prognostic rezervat’, arată sursa citată.
Datele OMS, Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi articole din literatura de specialitate indică faptul că fumul de tutun şi multe dintre componentele sale produc modificări structurale în căile respiratorii, aceste modificări incluzând permeabilitatea crescută a mucoasei, modificări ale aderenţei virusului, întreruperea epiteliului respirator şi inflamaţie peribronşică şi fibroză.
De asemenea, fumatul slăbeşte funcţia celulelor imune de apărare a organismului şi producerea de anticorpi, iar fumătorii sunt supuşi unui risc mai ridicat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 pe cale orală, atunci când fumează, respectiv ating ţigara cu mâna neigienizată, apoi duc ţigara la gură.
DSP citează studiile unor cercetători referitoare la receptorii ACE2 pentru SARS-CoV-2, din tractul respirator, care arată că fumătorii prezintă în mod constant niveluri mai ridicate ale acestora în căile respiratorii.
‘Supraabundenţa ACE2 în plămânii fumătorilor poate explica parţial de ce fumătorii sunt semnificativ mai predispuşi să dezvolte infecţii severe cu SARS-CoV-2 care necesită intervenţii medicale agresive. Mai mult, întrucât renunţarea la fumat este asociată cu o scădere a expresiei ACE2, este posibil ca renunţarea la ţigări să reducă susceptibilitatea la fatalităţi cauzate de COVID-19’, se arată în comunicatul DSP Suceava.
Băncilă a subliniat, în corelaţie cu noile cercetări referitoare la legătura între fumat şi noul coronavirus, că în acest an campania de informare asupra riscului fumatului se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie, în contextul generat de pandemia COVID-19.
Tema campaniei este prevenirea iniţierii fumatului sau renunţarea la fumat printr-o informare corectă asupra efectelor vătămătoare ale infecţiei cu COVID-19 la persoanele fumătoare.
Datele cumulate până în prezent sugerează că fumatul/vaping-ul se asociază cu o severitate crescută a bolii.
Scopul campaniei este reducerea prevalenţei persoanelor care consumă tutun, chiar şi în scop experimental, printr-o informare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale tutunului, indiferent de forma în care este utilizat – produse clasice, produse noi sau ţigară electronică – şi la riscul suplimentar generat de asocierea fumatului cu infectarea cu SARS-CoV-2.
În România sunt peste 5 milioane şi jumătate de fumători şi mai mult de 4 din 10 români în vârstă de cel puţin 15 ani fumează 20 sau mai multe ţigări pe zi.
Totodată, 3,4% din populaţia adultă a României utilizează curent ţigări electronice, iar cele mai recente date referitoare la consumul produselor cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice arată efecte hepatolitice, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems).
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)