Eforturi de repunere în funcțiune a Spitalului Judeţean Suceava
Publicat de , 3 aprilie 2020, 08:02
Suceava este cuvântul rostit cel mai mult în ultimele zile atât de autorităţi, cât şi de oameni. A devenit un adevărat model negativ după dezastrul de la Spitalul judeţean din oraş, un spital modernizat cu zeci de milioane de euro, dar unde dezordinea, după cum chiar ministrul sănătăţii a spus, a adus peste 30 de morţi de COVID-9 din cei 115 înregistraţi acum în toată ţara, iar numărul celor bolnavi depăşeşte 700.
Dezordine a fost şi la Direcţia de Sănătate Publică, care are acum altă conducere, iar spitalul a fost militarizat la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru ca unitatea medicală să îşi poată relua funcţionarea mormală cât mai repede.
Ministrul Nelu Tătaru a fost acolo din nou ieri, pentru a supraveghea punerea în practică a primelor măsuri, iar noul secretar de stat la sănătate, Paul Oprea, va rămâne mai mult timp în oraş.
Doctorul militar colonel Daniel Ionuţ Derioiu a preluat în mod oficial conducerea Spitalului Judeţean Suceava. Noul manager este medic la Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria din Braşov şi urmează să stabilească nouă echipă de conducere a spitalului. Ministrul sănătăţii a spus că măsurile luate prin care medici militari conduc spitalul din Suceava au în vedere numărul mare de cazuri de infectare cu coronavirus în rândul cadrelor medicale de la spital, dar şi pe cei peste 700 de suceveni infectaţi, care trebuie să fie trataţi.
Ministrul sănătăţii a mai spus că a început organizarea pe secţii şi că vor fi aduşi medici de la Iaşi, dar şi un medic epidemiolog de la Neamţ, urmând ca în timp să revină la serviciu medicii suceveni sănătoşi, dar şi cei care acum sunt spitalizaţi sau în carantină, când starea de sănătate le va permite acest lucru.
Daniel Ionuţ Derioiu: Va urma o reaşezare a tuturor persoanelor care lucrează în Spitalul Judeţean Suceavam pentru a vedea în ce stadiu se află. În acest moment, nu ştie nicio secţie câţi sunt bolnavi, câţi sunt în izolare la domiciliu sau câţi nu sunt prezenţi. Întelegem, este o frică, este o fobie, dar trebuie să ştim cu cine lucrăm. Va veni într-o primă perioadă personal de la Iaşi, pentru patru-cinci zile va veni şefa Clinicii de ATI, doamna doctor Grigoraş, care va pune bazele reînceperii activitaţii anesteziei şi terapiei intensive în spitalul judeţean, va veni un nou medic epidemiolog de la DSP Neamţ.
La Suceava, a venit şi noul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, care va rămâne aici şi va coordona activitatea pe perioada stării de urgenţă.
Municipiul Suceava şi opt comune limitrofe sunt în carantină, iar recomandarea ministrului sănătăţii a fost aceea că oamenii să respecte ordonanţa militara, astfel încât efortul medicilor să nu fie în zadar.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)