Eroii căzuţi în Primul Război Mondial sunt comemoraţi astăzi de Garnizoana Bacău
Publicat de Andreea Drilea, 15 august 2016, 05:21 / actualizat: 15 august 2016, 7:29
Eroii căzuţi în Primul Război Mondial vor fi comemoraţi astăzi de Garnizoana Bacău, în colaborare cu Primăria comunei Oituz.
Vor fi ceremonii militare şi religioase, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Peste 100.000 de militari şi-au pierdut viaţa în luptele duse în Primul Război Mondial în judeţul Bacău. Cei mai mulţi au pierit în munţi, pe linia frontului, în dreptul localităţilor Oituz, Mănăstirea Caşin, Coşnea, Poiana Sărată şi Palanca. Ceremoniile încep la ora 9:30, la Cimitirul Eroilor din satul Oituz, continuă la 12:00, la Monumentul Eroului Locotenent Nicolae Macarie, situat în incinta Bisericii Neamului din satul Poiana Sărată şi la 13:00 sunt programate alte manifestări de aducere aminte, la Cimitirul Eroilor de acolo.
Azi s-au împlinit 100 de ani de când România a intrat în Primul Război Mondial. Războiul a prins România nepregătită logistic. Visul românesc de unire de la Nistru până la Tisa era imposibil de realizat, conform realităţilor momentului. Era nevoie de o alegere care neapărat includea un compromis moral. Treceam fie Carpaţii pentru Transilvania, fie Prutul, pentru Basarabia, însă acum 100 de ani, oamenii au sărbătorit intrarea în război pentru împlinirea idealului naţional ţinându-se de mâini pe străzile capitalei. Cu toate acestea, Armata României nu era pregătită să facă faţă unui război total, care angrena resurse militare şi umane într-o măsură fără precedent.
În timpul Primului Război Mondial, Tezaurul românesc a fost trimis în Rusia pentru a fi păstrat în siguranţă pe perioada războiului şi nu a mai fost recuperat în totalitate. Dar după doi ani de război, de sărăcie, de epidemii, în care România aproape dispăruse ca stat, după o pace de compromis dezastruoasă, se împlinea idealul naţional: se năştea România Mare.
(Rador/FOTO arhivă zdbc.ro)