Expoziţia de artă plastică contemporană ‘Saloanele Moldovei’, inaugurată la Bacău prin trei vernisaje
Publicat de Andreea Drilea, 14 iulie 2016, 13:10 / actualizat: 14 iulie 2016, 15:48
Expoziţia-concurs de artă plastică contemporană ‘Saloanele Moldovei’, deschisă în ultimii 26 de ani artiştilor plastici din România şi Republica Moldova, a fost inaugurată joi la Bacău prin trei vernisaje găzduite la ediţia din acest an de galeriile ,,Arta’, ,,Ioan Frunzetti’ şi ‘George Apostu’ din municipiu.
Saloanele Moldovei dovedesc, după cum au subliniat cei ce au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, că reprezintă ‘un etalon al performanţei în artă’, dar şi ‘o fişă clinică”, ‘un sinoptic al artelor” şi, mai ales ‘un grafic al speranţei”, care contribuie la ‘depăşirea obstacolelor birocratice, uneori politice’.
Un număr 37 de pictori, sculptori, graficieni, designeri, fotografi, creatori în arta tapiseriei de pe ambele maluri ale Prutului şi-au reunit cele mai reprezentative lucrări create în ultimul an
supunând jurizării şi atenţiei publicului 299 de creaţii. 34 dintre acestea fuseseră selectate de un juriu format, la actuala ediţie, din Mihai Sârbulescu, Dumitru Bolboceanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Valeriu Şuşnea, membru al UAP din România, Veceaslav Demir, membru UAP din Republica Moldova.
Ieşeanul Cătălin Aprofirei a câştigat Marele Premiu, trofeu acordat de Ministerul Culturii din Republica Moldova. Octavian Romanescu din Chişinău a fost laureat cu Premiul Consiliului Judeţean Bacău, concetăţenii săi Dumitru Iazan şi Vladimir Palamarciuc primind premiul oferit de Primăria Bacău, respectiv de Centrul de Cultură ,,George Apostu’ Bacău.
Cunoscutul artist plastic Ilie Boca din Bacău a fost distins cu premiul Muzeului de Artă din Republica Moldova, Mihai Pamfil a primit Premiul Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu’ Bacău, ieşeanul Sorin Otânjac premiul ,,Mihai Grecu’ al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, iar bucureşteanul Bogdan Hojbota premiul Uniunii Artiştilor din România. Pentru prima dată în istoria ‘Salaonelor Moldovei’ a fost acordat şi un premiu pentru fotografie artistică digitală, atribuit, de primăria din Chişinău, lui Viorel Ion Cojan din Bacău.
‘Saloanele Moldovei’ este un proiect cultural început în 1990, din iniţiativa artiştilor plastici Ilie Boca din Bacău şi Sergiu Cuciuc din Chişinău.
‘Saloanele Moldovei au reuşit să depăşească obstacolele birocratice, uneori politice, reunind artiştii de pe cele doua maluri ale Prutului în etalarea comună de-a lungul a mai bine de un sfert de secol a creaţiilor plastice realizate pe parcursul unui an, dar şi a informării reciproce privind ,,mersul artei în lume’, a declarat pentru AGERPRES Ilie Boca.
‘Simbolistica şi valoarea Saloanelor Moldovei nu numai că nu s-au golit de conţinut, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu multe alte entuziaste iniţiative culturale pornite după 1990 fie din Basarabia, fie din România, sub forma Podurilor cu flori, ci s-au consolidat cu trecerea timpului, devenind unica formă de comunicare solidă şi viabilă între artiştii de dincoace şi dincolo de Prut. Saloanele Moldovei au rezistat, chiar dacă ‘Podul cu flori’s-a ofilit prea repede, transformându-se într-un solid Pod al Artelor”, a declarat pentru AGERPRES Dumitru Bolboceanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.
În opinia lui Geo Popa, directorul Centrului de Cultură ‘George Apostu’ din Bacău, evenimentul se constituie într-o comunicare prin care ‘gestul individual şi instituţia publică s-au resorbit în cel mai firesc mod cu putinţă”.
Pe 30 august va fi vernisată o expoziţie şi la Chişinău sub aceeaşi emblemă a ,,Saloanelor Moldovei’.
(Agerpres/FOTO arhivă uap.ro)