Expoziţii, vernisaje şi concerte de cameră organizate de municipalitatea ieşeană pentru Noaptea Muzeelor
Publicat de Andreea Drilea, 3 mai 2023, 14:04
Municipalitatea ieşeană informează că se alătură şi în acest an evenimentului Noaptea Muzeelor, care va fi organizat pe 13 mai, între orele 18,00 şi 24,00, când vor avea loc mai multe expoziţii şi concerte de cameră în instituţiile culturale aflate în subordine.
Potrivit unui comunicat de presă, pentru Noaptea Muzeelor cei de la Muzeul Municipal ‘Regina Maria’ Iaşi vor organiza evenimente atât în sediul principal, cât şi în alte spaţii consacrate.
Astfel, la Muzeul Municipal ‘Regina Maria’ vizitatorii pot vedea expoziţia ‘Alexandru Ioan Cuza- personalitate europeană’, în cadrul căreia va fi expusă sabia de paradă a domnitorului, primită de la principele sârb Milan Obrenovici în anul 1863. Pe 15 mai 2023 se împlinesc 150 de ani de la moartea domnitorului.
Cu acelaşi prilej este organizată o altă expoziţie temporară, ‘Sacru şi Profan în gravura europeană’, în cadrul căreia va avea loc extragerea câştigătorului lucrării ‘Casa mătuşii’, semnată de Nicolae Săftoiu.
De asemenea, va fi organizat un spectacol literar-muzical ‘Parfum de Mai’, cu elevi de la clasa de teatru de la Colegiul Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi. Vizitatorii îşi vor putea face fotografii, pe care le vor primi gratuit pe e-mail.
La Galeriile ‘Dumitru I. Grumăzescu’ va fi organizată expoziţia de artă textilă ‘Identitate românească’, cu lucrări ale prof univ dr Miruna Haşegan de la Universitatea Naţională de Arte ‘George Enescu’ Iaşi. Un concert cameral va fi susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi.
Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi ‘Dan Hatmanu’ vor găzdui expoziţia ‘Zestrea…cărări spirituale’ a artistei Puşa Pîslaru şi un spectacol muzical-coregrafic intitulat ‘Noapte de mai’ susţinut de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional de Artă ‘Octav Băcnilă’.
La Palatul Braunstein va fi organizată expoziţia ‘Pictori ieşeni în colecţii ieşene’, expoziţia de icoane ‘Veronica’ şi workshop-ul ‘Tehnica aplicării foiţei pe icoane’, expoziţia ‘Istoria şcolii româneşti 1864 – 1989’, expoziţia de tapiserie ‘Rădăcini’ cu lucrări realizate de Suzana Fântânariu, Cela Neamţu şi Miruna Haşegan. În aceeaşi locaţie va fi organizat şi un concert cameral susţinut de elevi al Colegiului Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi.
(AGERPRES/FOTO – pagina oficială de Facebook a evenimentului)