La Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, se desfășoară, de astăzi până duminică, numeroase evenimente în cadrul Săptămânii Ușilor Deschise.
Cadrele didactice și studenții de la Actorie, Păpuși/Marionete, Regie, Coregrafie și Teatrologie organizează workshop-uri și colocvii la care publicul este invitat să participe pentru a afla ce presupun studiile în acest doemniu.
Zilnic, sunt programate la Sala Sudio a Universității, spectacole ale studenților și masteranzilor. Astfel, cei care doresc pot intra în atmosfera specială a acestei instituții de învățământ superior.
Conf. univ. dr. Călin Ciobotari, directorul Școlii Doctorale de Teatru din cadrul UNAGE:La noi, permanent ușile sunt deschise, acum sunt și mai deschise decât de obicei. Ar trebui, evident, să vină în primul rând din curiozitate, ar trebui să vadă diferențele între o facultate vocațională și ceea ce știu ei că este o facultate cu amfiteatre, cu lucruri teoretice. Ar trebui să vină să vadă ce înseamnă diferențele între secții, precum actorie, actorie păpuși, regie, coregrafie. Și, cred eu, ar trebui să vină și pentru că au fost la un moment dat la teatru și li s-a părut foarte interesant ce au văzut acolo și ar trebui să înțeleagă că pentru a ajunge acolo, pe scenă, trebuie obligatoriu să treacă pe la noi. E o atmosferă foarte frumoasă, foarte degajată în Facultatea de Teatru de la Iași, cu profesori foarte competenți, mulți dintre ei artiști recunoscuți și în general, cu o anume pasiune fără de care arta nu se poate face.
Universitatea ieșeană de arte organizează și cursuri gratuite de pregătire pentru pentru cei care vor să se prezinte la examenul de admitere.
Conf. univ. dr Oana Sandu, de la Facultatea de Teatru: Deja termin a 3-a generație de când predau disciplina ”Arta actorului” și anul acesta ar trebui să preiau o a 4-a generație. Noi avem și cursuri de pregătire gratuită pentru admitere, deci cei care sunt interesați să dea admiterea la teatru pot să se uite pe grupul nostru de facebook și să ne ceară detalii despre aceste cursuri. Noi vom veni cu drag și îi vom ajuta pentru admitere, iar săptămâna aceasta avem o ”Săptămână a porților deschise”, în care colegi de-ai mei și studenții noștri propun anumite cursuri, anumite spectacole, la care tinerii pot veni să vadă dacă le place, să se mai convingă încă o dată că asta este ceea ce vor și dacă vor să facă o meserie cu pasiune și cred că au har și dar pentru acest lucru să vină la Facultatea de Teatru.
Deși studiile în acest domeniu presupun foarte multă muncă, cunoaștere, emoții și timp prelungit în sălile de repetiție, studenții din anul I, se obișnuiesc însă cu rigorile, fericiți că își împlinesc visul.
Ioana Soreanu: V-ați confirmat venind aici că alegerea a fost cea corectă?
Studentă: Am trecut prin stări și stări (râde). La început ni s-a părut foarte copleșitor, foarte mult deodată, programul este destul de încărcat, dar începe să-ți placă încet, încet și să te obișnuiești cu programul încărcat.
Ioana Soreanu: Cum este facultatea față de așteptările pe care le-ați avut?
Studentă:M-am bucurat că am început să-mi împlinesc visul. Sunt foarte deschiși și profesorii, noi cred că am fost deschiși să cunoaștem oameni noi și să fim așa, prieteni care ne ajutăm unii pe alții, nu profesori – elev.
Studentă: Eu am avut o experiență cu facultatea, am făcut 3 ani de medicină și aici simt că este locul meu și mă ajută foarte mult pe mai multe planuri și facultatea, la regie.
Ioana Soreanu: Ați renunțat la medicină pentru regie?
Studentă:Nu neapărat că am renunțat, adică a fost curajul pe care treptat l-am dobândit pe măsură ce am avut mai multe experiențe și cumva teatru m-a salvat și simt că aici este locul meu.