FITPTI – 2023 – 5 și 6 octombrie 2023
Publicat de Andreea Drilea, 4 octombrie 2023, 13:35
Teatrul „Ion Creangăˮ București
O lume de la zero
Ce a fost la început? Nu știm sigur, probabil nici nu vom ști, deoarece fiecare mitologie ne propune o altă cosmogonie. Din nimic s-a creat o lume pe care noi astăzi o iubim. Iar pentru a vedea cum, vă propunem și noi o altă teorie. Într-un spațiu gol, lipsit de timp și lumină, doi călători, Mira și Miru, se decid să construiască o lume mare și primitoare. Însă, această lume e mai specială, deoarece este creată cu ajutorul notelor muzicale, iar din umbre, obiectele prind viață.
Spectacolul O lume de la zero vă propune să asistați la un altfel de început al Universului, un început în care bucuria de a descoperi și joaca au un rol esențial. Din joacă, cele două personaje creează o lume de la zero în care mai târziu apare și omul. Pe scenă, se va contura în fața ochilor celor mici și a celor mari, o lume în care, an după an, omul îi va descoperi noi sensuri și răspunsuri la întrebări nemuritoare.
Regia și decorul: Beatrice Iordan
Costumele: Vutcariov Viaceslav
Muzica: Florin Iordan
Distribuția: Carmen Palcu, Tudor Morar
Interpretarea instrumentală şi vocală: Florin Iordan și Maruca Iordan
35 min, 0-3 ani
ȘEZĂTOARE CU FLUIERE ȘI POVEȘTI (Hopa Trop București)
Atelier susținut de: Beatrice și Florin Iordan
Ne propunem apropierea copiilor de instrumentele muzicale tradiționale românești, de basmul popular și, în general, de tradițiile românești printr-un atelier ce va îmbina crâmpeie de teatru, muzică, joc, improvizație, voie bună și multă, multă copilărie.
În cadrul acestor ateliere vor fi prezentate numeroase instrumente tradiționale româneşti (diverse instrumente de suflat: fluiere, caval, cimpoi; instrumente cu corzi: cobză, țiteră: diferite instrumente de percuție: drâmbă, tobă, dairea etc.) prin intermediul poveștilor și al legendelor populare.
6+, 60 min
Viviana Amaya Escena Company Mexic
DOUĂSPREZECE FELURI DE A-ȚI ASCUȚI COLȚII exclusivitate națională
de Óscar Martínez Vélez
Elisandro trăiește într-o lume a vampirilor, dar se simte marginalizat pentru că nu știe să zboare, nu-i place să bea sânge și se sperie ușor. La școală, nu e prea bun, iar părinții lui sunt foarte îngrijorați că nu se adaptează. Când Elisandro este exmatriculat, ai lui decid să-l trimită la cursuri speciale ca să devină un vampir adevărat. Așa începe o aventură aiuritoare și distractivă, urmând cursuri de sperieturi, de zburat, de gătit sânge și în care călătorește cu maeștri vampiri pe diferite planete. Toate acestea au loc în timp ce se confruntă și cu propriile probleme: în lumina lunii pline, corpul îi devine păros, îi vine să urle și, colac peste pupăză, câinele său pe nume Spaghetti a dispărut în mod misterios. Urmând acești pași, Elisandro va descoperi valoarea adevăratei sale identități, iar noi vom înțelege importanța prieteniei și a iubirii de familie.
Regia și interpretarea: Viviana Amaya
Ilustrații: Luis San Vicente Oliveros
Asistent de regie: Tania Becerra
Asistent tehnic: Oscar Contreras
5+, 45 min, în limba engleză, cu traducere
Comic Entertainment București
ONE MAN aproape SHOW
Un spectacol de și cu Pavel Bartoș
Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia si sinceritatea sunt la ele acasă. Întrepătrunse puternic cu emoția, dau naștere unui spectacol în care oricare dintre spectatori se poate regăsi. Este un spectacol despre decizii bune sau nebune, despre greșeli sau negreșeli, despre iubire în toate formele ei, despre viață pur și simplu, mesajul fiind unul foarte clar: viața trebuie și merită trăită din plin!
Scenografia: Diana Miroșu și Irina Voinea
Muzica: Cezar Antal
12+, 65 min
Asociația ANIMAART Cluj Napoca
ȘORICELUL ANIMATOR
Șoricelul animaTor este o confesiune teatrală despre dorințe și vise, provocări și atitudini, prietenie, răbdare, curaj! Acțiunea piesei se desfășoară într-o mansardă, unde trei șoricei adorabili, Tor, Hola și Ulmo, își petrec timpul împreună. Doi dintre ei vor să descopere lumea de afară și vor părăsi acest spațiu. Tor va rămâne singur, dar nu pentru mult timp. În mansardă va fi adusă o balerină de porțelan, cu piciorul rupt. Între cei doi se naște o prietenie adevărată. Tor o va ajuta să depășească momentele de tristețe și îi va lipi piciorul la loc.
Regia: Dana Bonțidean
Scenografia: Leonard Vartic
Construcție păpuși: Liviu Bora
Ilustrație muzicală: Călin Mureșan
Distribuția: Eniko Takacs, Dana Bonțidean, Leonard Viziteu
4+, 45 min
Teatrul de Stat Constanța
SEASIDE STORIES
de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija
Dramatizare de Radu Afrim
Seaside Stories, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă. ubstratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când. Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile.
Seaside Stories ne fac să rememorăm propriile întâmplări, demult uitate, și să înțelegem ce ne ține sau ne readuce aici.
Regia, scenariul, universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Theodor Cristian Niculae, asistent scenografie: Paula Rusu
Asistent regie: Mara Oprea
Video: Andrei Dermengiu, Marian Adochiţei, Radu Afrim
Montaj: Andrei Dermengiu
Make Up artist: Arina Cocoș
Lighting design: Cristian Niculescu
Distribuția Liliana Ghiță/Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai/Ecaterina Lupu, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela
– pret bilet 50 lei
– pentru elevi, studenti, pensionari, someri pretul este de 25 lei/bilet pe baza unui document doveditor ce se va prezenta la intrarea la spectacol.