(AUDIO) Echipament medical adus la Iaşi pentru tratarea pacienţilor cu COVID19
Publicat de Andreea Drilea, 16 aprilie 2020, 12:02
Un echipament de plasmafereză soseşte, astăzi, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi, care va fi folosit în tratarea pacienţilor cu Covid 19.
Cu ajutorul acestui aparat va fi colectată plasmă de la persoane aflate în convalescenţă după ce au fost infectate cu coronavirus.
Urmează să fie instruit personalul care va lucra cu acest personal, a explicat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi,
Lavinia Scripcaru:
„Aşteptăm să ajungă aparatul de plasmafereză urmând să fie instruit personalul pentru a putea da drumul la activitatea de recoltare a plasmei provenite de la pacineţii care au trecut prin infecţia cu COVID19. Este vorba de persoane vindecate, a căror plasmă va fi recoltată la noi, va fi testată şi ulterior va fi distribuită la solicitare către spitalele care vor asigura tratamentul pacienţilor infectaţi cu acest tip de virus sau va fi folosită în scop profilactic pentru acele categorii de persoane care prezintă un risc crescut de infecţie. Aşteptăm să apară în Monitorul Oficial hotărârea luată de către Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte protocoalele transfuzionale de recoltare şi testare.”
Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi, Lavinia Scripcaru, a mai spus că în protocoalele care urmează să fie aprobate de Ministerul Sănătăţii vor fi stabilite criteriile care trebuie îndeplinite de donatorii de plasmă pentru tratarea pacienţilor bolnavi de Covid 19:
Lavinia Scripcaru:
„O să trebuiască stabilite în primul rând nişte criterii foarte clare a condiţiilor pe care acestor persoane trebuie să le indeplinească, nişte criterii de eligibilitate. Pe de altă parte, trebuie să fi trecut prin această boală, prin această infecţie pentru că cei care au trecut prin această infecţie şi s-au vindecat dezvoltă anticorpi pentru că ideea principală este de a a avea un titru suficient de mare de anticorpi care au rol de protecţie împotriva acestei infecţii. În momentul în care se prezintă la noi trebuie să fie perfect sănătoase, noi trebuie să asigurăm nişte circuite separate, nişte spaţii frigorifice unde o să trebuiască să păstrăm acest tip nou de produs.”
Condiţia, pentru a fi donator, este să fi trecut minimum 14 zile de la recuperarea completă.
Persoanele asimptomatice, confirmate prin teste de laborator, pot dona și ele plasmă convalescentă la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei.
Plasma va fi folosită, apoi, pentru tratarea bolnavilor de Covid 19, prevede un document al Comisiei Europene.
Deputatul PMP de Iaşi, Petru Movilă:
„Acest aparat va fi instalat începând de astăzi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine şi începând de marţi va fi utilizat în tratarea bolnavilor de COVID, în principal la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi dar şi la toate celelalte spitale unde se tratează pacienţi în Iaşi şi în Moldova.”
(Radio Iaşi/Ioana Soreanu/FOTO radioiasi.ro)