(FOTO) Parc al prieteniei româno-americane, inaugurat la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 3 noiembrie 2017, 17:34
Primarul ieșean Mihai Chirica și adjuncta șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România, Abigail Rupp, au inaugurat vineri un parc al prieteniei româno-americane în Iași, acțiunea fiind inclusă în manifestările organizate de municipalitate cu prilejul Centenarului.
Parcul prieteniei româno-americane „Woodrow Wilson” și aleea „Lt.col. Henry Watkins Anderson” au fost inaugurate în semn de omagiu față de rolul pe care președintele american Woodrow Wilson l-a avut în încheierea Primului Război Mondial și în configurarea păcii postbelice.
Parcul prieteniei se află în scuarul special amenajat din arealul Târgu Cucu — Biserica Bărboi.
„În discursul din 8 ianuarie 1918 președintele Woodrow Wilson a expus principiile care ar trebui să ne unească pe toți. Este vorba despre cele paisprezece puncte care confirmă dreptul fiecărui popor în stabilirea propriului viitor, precum și importanța unei lumi democratice și libere. Acest parc și această alee să ne amintească de prietenia dintre cele două state, de parteneriatul care a fost susținut și de eforturile celor de la Crucea Roșie, al militarilor, dar și al cetățenilor din ambele state. Când ne uităm la acest frumos spațiu să ne gândim la pace, colaborare și viitor”, a declarat Abigail Rupp, adjuncta șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a subliniat că, începând cu luna decembrie 2016 marcăm împlinirea a 100 de ani de când Iașiul a fost capitală de război și, în acest scop, „merită evidențiat rolul pe care l-a avut orașul acum un secol din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.
„Un moment important l-a constituit sosirea Misiunii Militare Americane în Iași, pe data de 3 septembrie 1917. Astăzi, la fix 100 de ani după acel moment, ne arătăm astfel prețuirea pentru efortul pe care poporul american l-a făcut atunci pentru poporul român. Statele Unite ale Americii vor rămâne veșnic în istoria României ca stat prieten, ca stat care a sprijinit România și românii și ca stat care contribuie în continuare pentru bunul mers al societății românești”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Conform acestuia, rolul umanitar și moral al Misiunii Crucii Roșii Americane în perioada septembrie 1917 — martie 1918 a fost excepțional, contribuind în mare măsură alături de personalul medical român, francez, britanic, rusesc și italian la depășirea situației dramatice și îmbunătățirea stării de sănătate a populației și armatei române pe teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale. Sute de mii de civili și militari români au beneficiat de generosul ajutor umanitar oferit de Crucea Roșie Americană în timpul Primului Război Mondial, dar și ulterior.
Începând cu decembrie 2016 la Iași este marcată împlinirea a 100 de ani de când municipiul a fost capitală de război (1916-1918), motiv pentru care, la nivelul Primăriei, a fost instituit Programul Centenar. Scopul este, după cum susțin reprezentanții municipalității, de a evidenția rolul pe care Iașiul l-a avut acum un secol, atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Programul Centenarului Primăriei Iași se derulează până în 2020, când se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de pace de la Paris și cuprinde 80 de proiecte care includ 180 de manifestări și acțiuni.
(Agerpres/FOTO Constantin Mihai, redactor Radio Iaşi)