(FOTO) Primele două produse tradiţionale atestate la Iaşi, prezentate public la Direcţia Agricolă
Publicat de Lucian Bălănuţă, 29 august 2017, 17:10
Astăzi, la Direcția Agricolă Județeană Iași, au fost prezentate public primele două produse alimentare tradiționale din județul Iași, atestate de către Ministerul Agriculturii. Este vorba despre zacusca de vinete și gogoșari și dulceața de nuci verzi ”Pofta focului”.
Alimentele sunt obținute în satul Vișani, comuna Bârnova, județul Iași de către producătorul Gica Neamțu. ”Noi, moldovencele, suntem bune gospodine și ne place să gătim. De aici, a pornit totul, de la pasiunea pentru a găti bucate gustoase și sănătoase. Am transformat această pasiune într-o activitate economică pe care am dezvoltat-o pas cu pas. Am fost prezentă la diverse evenimente locale/regionale/naționale/internaționale, cu produsele culinare obținute în hala de producție amenajată la Vișani-Bârnova, cu îndeplinirea tuturor normelor legale solicitate de DSVSA și de către celelalte instituții. Prezența de Piața de duminică din fața Prefecturii Iași a fost o minunată rampă de lansare, pentru noi, producătorii tradiționali. Ușor-ușor, am devenit cunoscuți și am purces la a parcurge etapele atestării produselor, în condițiile actualei legislației. Nu a fost greu, trebuie să dai dovadă de tenacitate. Măbucur că am reușit și ne propunem să continuăm”, sublinia doamn Gica Neamțu.
Până în anul 2015, atunci când legislația a fost modificată, județul Iași avea 24 de produse tradiționale atestate. ”Odată cu sporirea numărului de astfel de produse la nivel național, fără a se putea demonstra întru totul tradiționalitatea, în anul 2015 Ministerul Agriculturii a modificat condițiile de atestare solicitând o evidențiere mai exactă a elementelor de tradiționalitate, inclusiv prin înscrisuri vechi. Au fost anulate toate atestările de până atunci. Timp de peste 2 ani, s-a lucrat la reatestarea alimentelor tradiționale obținute în zonă. Astăzi, practic, s-a făcut primul pas către revenirea la normalitate și în județul Iași. Obiectivul este ca, până la finalul anului 2017, în județul Iași să existe minim 5 produse tradiționale reatestate ”, a declarat directorul Direcției Agricole Iași Magneriu Jalbă.
Practic, atestarea propriu-zisă a durat aproximativ 2 luni de zile, dar demersurile de colectare a informațiilor, de organizare și de ”construire” a dosarului pentru atestarea celor două produse tradiționale s-au desfășurat pe o perioadă de 1 an de zile. ”Cine dorește să înceapă demersurile pentru a atesta produsele alimentare pe care le obține, ne poate contacta și, fără nicio reținere, vom ajuta”, menționa conf.univ.dr. Gabriel Hoha, reprezentant de specialitate al Direcției Agricole Iași.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a anunțat faptul că instituția pe care o conduce are realizat un proiect pentru amenajarea unui spațiu destinat comercializării săptămânale, în condiții confortabile, a produselor tradiționale din întreaga regiune a Moldovei și că așteaptă deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor, în luna octombrie 2017. Proiectul Consiliului Județean Iași se numește ”Vatra satului” și presupune dotarea centrului de comercializare de aproximativ 4 mii mp atât cu frigidere și chiuvete, cât și cu spații de păstrare pentru o perioadă ceva mai lungă a produselor rămase nevândute.
Redactor, Petronela Cotea Mihai