Gălăţenii au rămas fără apă caldă
Publicat de , 1 aprilie 2016, 14:31
Municipiul Galați rămâne de astăzi fără apă caldă. Societatea producătoare de agent termic, Electrocentrale, aflată în insolvență nu mai are bani pentru combustibilul necesar producerii căldurii şi apei calde menajere.
CET a solicitat Consiliului Local Galaţi alocarea unei sume de bani care să atenueze pierderile economice ale societăţii.
În consecinţă, aleşii locali au aprobat ieri doar de principiu încheierea convenţiei între toate entităţile responsabile, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă şedinţă extradordinară de Consiliu Local în care să se discute şi eventual să se adopte şi alocarea de bani de la bugetul local.
Totuși, până când nu se va aproba și alocarea de bani, SC Eșectrocentrale nu va porni furnizarea apei calde menajere către populație, a transmis administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.
La sfârşitul lunii martie 2015, societatea locală de distribuție a agentului termic de la acea vreme, „Apaterm”, a intrat în faliment din cauza încasărilor mici de la populaţie, iar societatea care produce agentul termic, Electrocentrale Galaţi, a ajuns în insolvenţă, din cauză că nu a mai putut recupera datorii de aproximativ 390 de milioane de lei de la Apaterm, sume şterse de la masa credală.
La rândul ei, CET a acumulat datorii către furnizorii Romgaz şi Transgaz. Din luna aprilie și până în iulie 2015, Electrocentrale s-a aflat într-o perioadă de conservare, pentru a-şi limita pierderile, iar gălăţenii nu au mai putut beneficia de apă caldă.
La sfârşitul lunii iulie, s-a găsit ca soluţie furnizarea de abur de la Combinatul ArcelorMittal Galaţi către Electrocentrale care şi-a repornit instalaţiile, iar gălăţenii au putut primi apă caldă din nou în sistem centralizat până la începutul lunii noiembrie.
O soluţie propusă de Electrocentrale Galaţi pe viitor pentru ca sistemul centralizat de termoficare al oraşului să poată funcţiona în continuare este aceea ca Ministerul Energiei să fie de acord cu înfiinţarea la nivelul municipiului Galaţi a unei societăţi unice care să se ocupe de producerea, transportul şi distribuţia agentului termic. A
cestă societate ar trebui să aibă un acţionariat mixt, din care să facă parte Primăria Galaţi, Electrocentrale Galaţi şi Electrocentrale Group.
Potrivit datelor Calorgal, în municipiul Galaţi, din cele aproximativ 98.000 de apartamente existente, circa 54.000 mai figurează ca şi branşate la sistemul centralizat de termoficare, din care însă aproximativ 40.000 sunt şi locuite.
(Radio Iasi/FOTO arhiva focus-energetic.ro)