Galați: Alunecarea de teren de la Izvoarele, monitorizată de autoritățile locale și ISU
Publicat de , 3 martie 2017, 14:28
UPDATE ora 15:40 – Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) Galați și autoritățile locale monitorizează vineri alunecarea de teren produsă în vecinătatea satului Izvoarele din județul Galați și care a avansat în ultimele ore cu peste o jumătate de metru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță, alunecarea de teren, care se întinde deja pe 200 de metri, a fost favorizată de ploile din ultima perioadă care au dislocat solul din loess din zonă. Pe versantul dealului cu alunecarea de teren se află și o conductă magistrală de gaze naturale aparținând Transgaz, care ia în calcul chiar oprirea fluxului și transferul pe o altă conductă.
‘Au fost precipitațiile, iar solul, fiind de loess, a favorizat alunecarea. Aceasta a avansat cu circa 60 de centimetri în ultimele ore. Se monitorizează în continuare acest fenomen. Sunt și echipe ale ANIF și Transgaz în zonă. Cei de la Transgaz iau în calcul să oprească gazul dacă apar probleme la conducta lor din zonă. Sunt pregătiți să intervină în orice moment”, a spus Chiriță.
Primarul comunei Slobozia Conachi de care aparține satul Izvoarele, Emil Dragomir, a declarat că deocamdată casele localnicilor nu sunt puse în pericol. A fost evacuată o stână cu 250 de oi și trei ciobani, aflată chiar în zona alunecării de teren.
‘Oamenii sunt un pic speriați, dar cea mai apropiată casă este cam la 230 de metri distanță. Nu sunt în pericol casele. Totuși, echipe ale Transgaz urmăresc să vadă evoluția fenomenului pentru că au acea conductă în zonă. Am înțeles că dacă va fi în pericol, au posibilitatea să oprească gazul și să-l transfere pe o altă conductă’, a spus Dragomir.
Localitatea Ivoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate de la finele lunii septembrie și până în noiembrie nu mai puțin de 437 de seisme, de diferite intensități, unele însoțite și de zgomote puternice. Alte 30 de cutremure, cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014, iar la sfârșitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi. După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor, dar și alunecările de teren.
În urma ploilor din ultima perioada, în vecinatatea satului galatean Izvoarele s-a produs o alunecare de teren pe versantul unui deal, fiind necesara evacuarea unei stâne de oi din zona.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, maior Eugen Chirita, alunecarea de teren a fost anuntata la ISU de catre primarul localitatii, la fata locului deplasându-se o grupare operativa ISU.
Alunecarea de teren se întinde deja pe 200 de metri, însa nu reprezinta, deocamdata, nici o amenintare pentru locuintele din satul Izvoarele sau pentru drumul judetean din apropiere.
Totusi, pe vesantul dealului se afla si o conducta magistrala de gaze naturale, fiind anuntata, din acest motiv, compania de gaze proprietara a conductei.
Deocmadata s-a luat decizia evacuarii celor 250 de oi si a ciobanilor de la stâna care se afla în apropierea zonei în care s-a produs alunecarea de teren.
Situatia ramâne în monitorizare de catre membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si pompierii voluntari din localitate, a mai adaugat purtatorul de cuvânt al ISU Galati. (Agerpres, Rador/FOTO arhiva adevarul.ro)