Galaţi: Anchetă în cazul unei informaticiene din comisia de bacalaureat, decedată la locul de muncă
Publicat de , 28 iunie 2017, 11:37
Reprezentanţii Poliţiei Galaţi, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au declanşat anchete în cazul unei femei de 42 ani, informatician la un colegiu din municipiu, care făcea parte din comisia de bacalaureat şi care a decedat luni în urma unui infarct, cel mai probabil din cauza oboselii.
Rozina Miron, informatician la Colegiul ‘Al. I. Cuza’ din Galaţi, a suferit, luni seara, un stop-cardio respirator în timp ce era la muncă.
Ea fost a preluată cu o ambulanţă şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Galaţi, dar în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale, a fost declarat decesul.
În momentul în care a suferit infarctul, ea s-ar fi ocupat de introducerea unor date legate de examenul de Evaluare Naţională la Colegiul ‘Al. I. Cuza’ după ce, în prima parte a zilei, s-a ocupat de examenul de bacalaureat la Liceul ‘Emil Racoviţă’, unde era secretarul comisiei.
‘Era în comisia de bacalaureat, dar se ocupa de introducerea datelor în sistemul informatic şi la Evaluarea Naţională. A murit după ce a lucrat 11 ore. Îşi desfăşura activitatea ca informatician şi probabil făcea lucrări de descărcare de subiecte, teme, când s-a întâmplat, la Liceul Cuza, la Evaluarea Naţională. Ştiu că luni, la ora 18,09, ar fi decedat, i s-a făcut rău în liceu. Dacă începuse programul la ora 7,00, era ora 18,00, deci 11 ore de muncă. Am înţeles din unele discuţii că făcuse, să zic aşa, naveta între acest liceu şi Liceul Racoviţă’, a declarat, miercuri, liderul Sindicatului Liber Educaţia, Adrian Andrăşescu.
Liderul de sindicat a mai spus că femeia se afla în conflict cu conducerea Colegiului ‘Al. I. Cuza’.
‘Am fost contactat vineri, m-a sunat şi mi-a spus că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuţiile la care este supusă şi că vrea să vin în şcoală să mediez conflictul, dar după Bacalaureat, să nu aibă copiii de suferit. Nu mi-a dat detalii de la ce a pornit conflictul, dar se vedea că este marcată de acest conflict. Apoi, sigur, că lucrând atât de multe ore, apar şi greşeli. Urma să apară în faţa comisiei de disciplină a liceului pentru pentru atitudine ireverenţioasă faţă de conducerea şcolii, că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, aşa am înţeles. Era supusă presiunilor din partea directoarei, probabil ca să o dea afară să vină altcineva în locul ei. Au rămas doi copii în urmă’, a afirmat Andrăşescu.
Conducerea Colegiului ‘Al. I. Cuza’ a anunţat că decesul femeii a survenit în urma oboselii.
‘Noi credem că oboseala şi faptul că nu s-a alimentat i-a provocat leşinul. I s-a acordat primul ajutor, am sunat evident la 112, a fost reechilibrată, dusă în ambulanţă şi acolo a făcut stop cardio-respirator. A leşinat efectiv şi noi credem că este vorba de anemie, oboseală. În momentele în care există examene naţionale vă daţi seama că mai sunt şi puncte de vedere divergente, probleme de organizare interioară care se rezolvau până la urmă, nu era nimic grav. Nouă tuturor ne pare sincer rău de ceea ce s-a întâmplat, dar nu este nimeni de vină de oboseală, de stres, probabil şi probleme personale. Noi nu avem nicio culpă în acest final tragic’, a declarat directorul instituţiei de învăţământ, Iulia Chirnoagă.
Conducerea ISJ Galaţi a demarat o anchetă în urma decesului femeii.
‘S-au făcut verificări şi urmează să vedem concluziile. Probabil a fost vorba de surmenaj. Este o tragedie. Ştim că era în conflict cu conducerea şcolii şi urma să apară în comisia de disciplină, vom vedea concluziile verificărilor’, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.
O anchetă a fost declanşată şi de poliţişti.
‘În urma unei sesizări de la spital primite la Secţia 2 de Poliţie, conform procedurilor, s-a deschis un dosar de cercetare pentru ucidere din culpă’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Andreea Rogojină.
Cazul a intrat şi în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi care a demarat o anchetă, mai ales că în urmă cu numai două săptămâni, şeful instituţiei, Ionel Petrea, a declarat că este îngrijorător faptul că mai mult de jumătate dintre evenimentele mortale înregistrate anual sunt patologice.
‘Îngrijorător este faptul că a crescut numărul morţilor patologice. Sunt lucrători care cad din picioare şi îşi dau duhul în activitatea pe care o desfăşoară din cauze naturale, din cauze patologice, motiv pentru care am reiterat ideea de a se face controale medicale competente pentru a se stabili cu adevărat aptitudinea lucrătorului pentru a desfăşura activităţi la locul de muncă. Mai mult de jumătate dintre evenimentele mortale înregistrate sunt patologice. Dacă noi avem 20-22 de evenimente mortale într-un an de zile, 10-12 sunt patologice, şi este îngrijorător’, a spus Petrea.
(Agerpres/ FOTO ziaruloval.ro)