Galaţi: Anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă după decesul unui pacient
Publicat de Lucian Bălănuţă, 26 mai 2015, 17:26
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă în urma decesului unei persoane operate în unitatea sanitară de unde ar fi contactat o infecţie intraspitalicească.
”Direcţia de Sănătate Publică va trimite echipe de control pentru prelevarea de probe din sectoarele vulnerabile pentru stabilirea încărcăturii microbiene. În urma aflării rezultatelor se vor lua măsurile legale”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Valentin Boldea.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Galaţi au precizat că aceste infecţii intraspitaliceşti nu reprezintă din păcate o noutate, important fiind modul în care sunt gestionate.
”Aceste infecţii de spital sunt frecvente şi la noi în ţară şi în alte ţări. Cred că dacă am face la fel ca ceilalţi din alte ţări, să raportăm, să nu ne mai fie frică de Sanepid ar fi mai bine. Raportarea acestor infecţii interioare de spital este obligatorie. Dar există teama de amenzi. Din păcate uităm că frica cea mai mare ar trebuie să fie nu de amenzi ci de implicaţiile vitale ale cazului. Nu cunosc cazul, dar dacă primim plângere îl vom analiza. Dacă ne amintim la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi a mai fost un astfel de caz unde infecţia nozocomială pornea de la blocul operator şi ATI ‘, a afirmat preşedinte Colegiul Medicilor, Aurel Nechita.
În 2011 doi pacienţi din Spitalul Judeţean de Urgenţă au murit infectaţi cu Acinetobacter.
Managerul spitalului a refuzat să comenteze în lipsa unei sesizări legale. ”Suntem un stat de drept unde există căi legale de rezolvare a tuturor problemelor. Punctul de vedere al unui medic dintr-un spital nu reprezintă o cale legală de abordare. Orice supoziţie se analizează de calea legală care este reprezentată de Colegiul Medicilor când se întrunesc condiţiile legale”, a precizat managerul spitalului, Mihaela Debita.
Ancheta a pornit de la acuzele grave aduse de familia unui bărbat din Galaţi, care a fost operat de pancreatită la Spitalul Judeţean de Urgenţă. După un timp de la operaţie, pacientul s-a simţit rău, a început să aibă complicaţii şi ale altor organe şi, după o reinternare la Galaţi, a fost dus la cererea familiei la Spitalul Fundeni din Capitală. Acolo familiei i s-a spus că bărbatul este infectat cu o bacterie care se ia din spital şi asta îi agravează starea de sănătate.
”De la Fundeni ni s-a spus imediat ce am ajuns acolo şi i-au făcut rapid analizele că i-a păcălit spitalul din Galaţi că le-au trimis acest pacient infectat cu bacteria aceasta şi ei nu au pomenit nimic. Mai mult doamna doctor de acolo a spus că mereu vin pacienţi de la Galaţi infectaţi cu această bacterie care este una ce se ia din spitale, provoacă infecţie nozocomială sau intraspitalicească. Ne-au dat imediat afară din salon şi au dezinfectat, iar a doua zi eram la Victor Babeş la spital, unde i-au făcut iar analizele şi s-a confirmat existenţa acestei bacterii. Am înţeles că bacteria i-a grăbit sfârşitul deoarece i-a agravat boala de care suferea şi de aceea a şi murit. Aşa ne-au spus medicii de acolo ‘, a declarat Gabriel Cristian, fiul celui decedat.
Certificatul de deces arată la cauzele morţii şi infecţia cu o bacterie, Clostridium dificille, bacterie luată, după cum i s-a spus familiei, din spitalul de la Galaţi.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)