Galaţi: Centrul pentru Solicitanţii de Azil poate face faţă unui aflux mare de imigranţi
Publicat de Andreea Drilea, 1 septembrie 2015, 16:51
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil (CRCPSA) Galaţi este pregătit, dacă va fi cazul, să facă faţă unui aflux mare de imigranţi, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, comisar şef Dorinel Geru.
Potrivit acestuia, CRCPSA Galaţi are o capacitate de 250 de locuri, care poate fi extinsă cu încă 30 de locuri. De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, poate pune la dispoziţie un fost internat, racordat la toate utilităţile, apă, curent, canalizare, cu încă o sută de locuri. În caz de aflux mare de imigranţi pot fi amplasate 200-300 de corturi sau locuinţe modulare în curtea centrului pe o suprafaţă de trei hectare.
Şeful CRCPSA Galaţi a mai spus că au fost alocate sumele de bani şi s-au făcut achiziţiile necesare pentru tot ceea ce le trebuie azilanţilor, adică obiectele de uz personal, de igienă, de întreţinere, de curăţenie.
‘Suntem pregătiţi pentru ce o să urmeze, pentru că, sigur, nu cred că o să fim ocoliţi de criza imigranţilor. Suntem pregătiţi să primim afluxul care o să fie. Nu suntem în aceaşi situaţie ca Ungaria, avem o situaţie aparte, diferită. Nu putem şti ce se va întâmpla în viitor, dar la ceea ce se preconizează şi la cifra care se hotărâse la un moment dat, o cotă de 2.500-2.700 de imigranţi găzduiţi de România, în următorii doi ani, eu zic că se poate face faţă, nu e nicio problemă’, a spus Dorinel Geru.
CRCPSA Galaţi funcţionează din 2004, are 30 de angajaţi, dintre care trei ofiţeri de decizie, şi are compentenţă pe linia depunerii cererilor de azil pe şapte judeţe: Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Bacău, Vrancea, Vaslui. Obiectul de activitate al centrului îl reprezintă primirea cererilor de azil şi analizarea lor.
De la începutul anului, au trecut prin centru aproximativ 130 de solicitanţi de azil, mai puţini decât anul trecut când au fost peste 200. Cei mai mulţi sunt din Siria, dar şi din Afganistan, Republica Moldova, Sri Lanka, Algeria, Irak şi Iran. La ora actuală, în centru sunt 12 imigranţi din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka şi Republica Moldova.
Solicitanţii de azil pot sta în Centru câteva luni, dar au fost cazuri când au stat şi trei ani.
‘Din momentul în care s-a depus cererea de azil şi s-a solicitat şi asistenţă materială şi financiară, atunci suntem obligaţi să îi cazăm în centru şi să le punem la dispoziţie obiectele de igienă, un pat echipat complet, accesul la baie, apă caldă, bucătărie, la club, sala de fitness, la terenurile de fotbal şi tenis de câmp, sala de calculatoare. După ce a depus cererea de azil, imigrantul primeşte în 30 de zile un răspuns din partea ofiţerului de decizie prin care i se comunică dacă a primit sau nu statutul de refugiat. Dacă această decizie este contestată în justiţie, azilantul poate sta în centru până când instanţa se pronunţă. Unii din Bangladesh au stat în centru chiar şi trei ani. După şase luni de şedere în centru i se acordă un CNP pe baza căruia poate să se angajeze şi să lucreze în afara centrului. La fel, cei care doresc îşi pot continua studiile. Noi avem în centru un regim deschis’, a declarat Dorinel Geru.
El a mai precizat că azilanţii au primit ajutoare în alimente şi îmbrăcăminte din partea unor ONG-uri, a conaţionalilor care au afaceri în România, dar şi a bisericii. Cu sprjinul arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos li s-a asigurat o masă caldă la Biserica Sf. Parascheva, iar iarna trecută o sută de imigranţi care veniseră în papuci şi tenişi au primit ghete şi bocanci.
(Agerpres/FOTO arhivă hotweek.ro)