Galaţi: Combinatul siderurgic va majora salariile brute cu 20% în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2017, 06:29 / actualizat: 20 decembrie 2017, 8:35
Combinatul siderurgic din Galaţi va majora salariile brute cu 20% în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, se arată într-o declaraţie de presă transmisă marţi de directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.
‘ArcelorMittal Galaţi va creşte cu 20% salariile brute pentru a proteja câştigurile nete ale angajaţilor săi, ca urmare a aplicării recentelor Ordonanţe de Guvern şi în urma încheierii unui acord cu partenerul social. Negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă pentru 2018 continuă’, se spune în declaraţia de presă.
Potrivit unor surse sindicale, actul adiţional de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat a fost negociat în zilele de 7, 14 şi 19 decembrie. Tot pe 19 decembrie a avut loc şi o nouă rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.
‘Noi am trimis administraţiei o hârtie cu trei puncte: modificările corespunzătoare prin transferul taxelor de la angajator la angajat să se opereze prin creşterea brutului; brutul să fie crescut astfel încât cheltuielile totale cu salariaţii să fie menţinute stabile, pentru ca aceştia să beneficieze de reducerea impozitului pe venit din salariu, de la 16 la 10%; mărirea salariului brut operată prin acest transfer de taxe este o consecinţă directă a OUG 79/2017 şi OUG 82/2017, prin care se transferă contribuţiile de la angajator la salariat şi acest transfer de taxe nu se substituie negocierii salariale colective şi nu este o creştere salarială anuală’, a declarat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.
Combinatul are aproximativ 5.800 de angajaţi proprii, iar alţi circa 2.000 aparţin unor firme contractoare de pe platforma siderurgică.
Combinatul siderurgic produce aproximativ două milioane de tone de fontă anual, din care aproximativ 65% merge către export.
(Agerpres/FOTO arhivă viata-libera.ro)