Galaţi: Consiliul Judeţean a lansat campania de informare ‘Fii proactiv, colectează selectiv!’
Publicat de Andreea Drilea, 16 februarie 2023, 16:23
Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a lansat, joi, campania de informare ‘Fii proactiv, colectează selectiv!’, în cadrul proiectului ‘Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Galaţi’.
Astfel, în perioada februarie – noiembrie 2023, în toate localităţile judeţului vor fi organizate evenimente de informare a populaţiei despre ce înseamnă colectarea selectivă, ce se întâmplă cu deşeurile după ce sunt colectate separat şi care sunt beneficiile noului sistem de gestionare a deşeurilor.
‘Vor fi organizate 138 de evenimente de informare a populaţiei despre ce înseamnă şi mai ales ce schimbări aduce noul sistem de management al deşeurilor în judeţul Galaţi. Specialiştii le vor explica oamenilor importanţa colectării selective a deşeurilor şi cum se realizează corect acest proces, cum va funcţiona noul sistem de gestionare a deşeurilor, cel mai performant din România. Prin noul sistem de management al deşeurilor, pe care îl implementăm cu ajutorul fondurilor europene atrase de către CJ, vom recicla mai mult şi vom diminua cantitatea de deşeuri depozitate, reducând astfel şi costurile întregului proces de gestionare a deşeurilor. Practic, aerul va fi mai curat şi vom avea mai puţine deşeuri aruncate în albiile râurilor, pe străzi sau în diferite locuri neamenajate, astfel încât să oferim un viitor mai sănătos copiilor noştri’, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Cele 138 de evenimente se vor desfăşura după cum urmează: cinci în municipiul Galaţi, cinci în municipiul Tecuci, trei în Târgu Bujor, trei în Bereşti şi 122 evenimente în cele 61 de comune ale judeţului Galaţi.
În plus, vor fi organizate şapte conferinţe de presă şi 12 seminare de informare a populaţiei despre impactul noului sistem de gestionare a deşeurilor.
‘Noul sistem de gestionare a deşeurilor înseamnă crearea unei infrastructuri moderne de colectare, depozitare şi tratare a deşeurilor, respectând cele mai dure norme de mediu ale Uniunii Europene. Astfel, în loc de clasica groapă de gunoi vom avea un depozit ecologic pentru stocarea deşeurilor. În plus, acestea vor fi colectate selectiv în pubele speciale, vor fi sortate şi tratate mecano-biologic într-o staţie specială, care va fi dotată şi cu turbină pentru producerea energiei electrice din deşeuri’, a precizat Costel Fotea.
În acest moment, au fost finalizate lucrările la staţia de transfer din Târgu Bujor, la depozitul de deşeuri şi staţia de sortare de la Valea Mărului şi a fost închis depozitul neconform de la Rateş de lângă Tecuci.
De asemenea, în implementare se află staţiile de transfer şi de compostare de la Tecuci, iar pentru construirea staţiei de tratare mecano-biologică de la Galaţi este în desfăşurare procedura de licitaţie.
Valoarea totală a investiţiei este de peste 100 de milioane de euro.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)