Galați: Consiliul Județean nu poate finanța consolidarea terenului afectat de alunecări, situat în localitatea Izvoarele
Publicat de , 24 aprilie 2017, 13:43 / actualizat: 24 aprilie 2017, 15:14
UPDATE – Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a declarat astăzi presei, că instituția pe care o conduce nu poate aloca bani pentru consolidarea terenului afectat de alunecări, din satul Izvoarele, deoarece legea interzice efectuarea de astfel de finanțări publice pe proprietăți private.
‘Legat de alunecările de teren, în momentul de față nu putem face absolut nimic decât să așteptăm să se oprească. Sunt proprietăți private, iar CJ nu poate să aloce sume pentru proprietățile private’, a spus Fotea.
El a precizat că ar exista posibilitatea finanțării pentru această consolidare din bani publici, doar dacă cetățenii din Izvoarele vor dori să cedeze terenul către Consiliul local al comunei Slobozia Conachi, de care aparțin.
‘Dacă cetățenii vor înțelege că acele terenuri accidentate la ora actuală nu le mai sunt de trebuință și, pentru a nu le pune în continuare casele în pericol, trebuie consolidate și trebuie replantate, trebuie înființate plantații de arbori pe ele, atunci e bine.
Dacă nu, vom avea aceeași situație până când probabil se va hotărî statul și vor face exproprieri cu forța, că altfel nu poți să le iei’, a afirmat Fotea.
O alunecare de teren a avut loc duminică, în satul gălățean Izvoarele, existând posibilitatea ca șase familii să fie evacuate din propriile gospodării, dacă fenomenul va continua.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, maior Eugen Chiriță, alunecarea de teren se manifestă în interiorul satului, pe o deschidere de aproximativ 60 de metri și pe o lungime de o sută de metri, la o distanță de aproximativ 50 de metri de șase gospodării în care se află 14 persoane.
Zona afectată de alunecare a fost împrejmuită și s-au montat țăruși-martori și benzi delimitatoare, pentru a se stabili dacă fenomenul continuă și în ce ritm.
Totodată, autoritățile locale au notificat cele șase familii care locuiesc în apropierea zonei afectate de alunecare că, dacă fenomenul va avansa, este posibil să fie evacuate.
Este posibil că alunecarea de teren să aibă drept cauză precipitațiile abundente din ultimele zile.
Ea a înaintat cu aproximativ 30 de centimentri în ultimele ore, depășind țărușii-martor amplasați de ISU, și se apropie de cele șase case aflate în apropiere.
În luna martie, lângă satul Izvoarele, la o distanță de aproximativ un kilometru față de actuala alunecare, s-a produs o altă alunecare de teren, cu o lungime de aproximativ 300 de metri și o lățime de 250 de metri, care până la urmă a staționat.
Localitatea Izvoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate, de la finele lunii septembrie și până în noiembrie, nu mai puțin de 437 de seisme, de diferite intensități, unele însoțite și de zgomote puternice.
Alte 30 de cutremure, unele cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014, iar la sfârșitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi.
După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor, dar și alunecările de teren.
(agerpres/ FOTO saccsiv.wordpress.com)