Galaţi: Consiliul Judeţean vrea fonduri europene pentru lucrări hidrotehnice
Publicat de gabrielarotaru, 14 noiembrie 2016, 15:27
Lucrările hidrotehnice care să prevină producerea viiturilor pe cursurile de apă din judeţul Galaţi ar putea fi realizate prin accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operaţional de Implementare a Măsurilor de Mediu (POIMM), a declarat luni preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea.
Potrivit acestuia, programul de investiţii ar putea fi derulat în cadrul unui parteneriat încheiat între CJ Galaţi, primăriile localităţilor în care există riscurile producerii unor viituri, Administraţia Naţională Apele Române şi specialiştii în hidrotehnică.
‘Am programat o întâlnire cu cei de la Apele Române, cu arhitecta şefă şi alţi reprezentanţi de instituţii, pentru că avem unele oportunităţi pe POIMM, un program mare, cu foarte mulţi bani. Acest program se va deschide în 2017, în februarie sau martie. Eu îmi doresc să facem un parteneriat sau chiar o asociaţie de dezvoltare comunitară între CJ, primăriile care se află de-a lungul acestor cursuri de apă cu riscuri de producere a viiturilor, împreună cu Apele Române, care sunt proprietari pe aceste cursuri de apă. Mi-aş dori foarte mult să cooptăm şi o facultate de hidrotehnică de la Bucureşti, astfel încât să facem un proiect mai amplu, pe tot judeţul, pentru că sunt finanţări europene pe care le putem accesa‘, a spus Fotea.
El a precizat că derularea unui astfel de proiect pentru lucrări hidrotehnice nu mai poate fi amânată, pentru că viiturile produse în ultimii ani în localităţile judeţului au fost rezultatul unor schimbări climatice ireversibile.
‘Avem râurile Tecucelul, Suhu şi Geru, care se varsă în Siret, şi – dacă nu reuşim regularizarea şi decolmatarea şi bineînţeles, acolo unde se impune, să construim baraje mici, ca să se dea drumul la apă controlat – vom avea probleme mari tot timpul. Mai ales că s-a schimbat complet clima. Înainte ploua 180 litri în trei luni, acum a plouat 270 de litri de pe 11 octombrie pe 30 octombrie‘, a afirmat Fotea.
El a mai spus că, în perioada următoare, CJ Galaţi va transmite la Guvern o notă de fundamentare cu argumentele care stau la baza derulării programului de investiţii pentru eliminarea riscurilor inundaţiilor în judeţul Galaţi.
‘Zilele acestea vom trimite o notă de fundamentare către Ministerul Apelor şi Mediului şi probabil şi către Guvern, îl voi ruga şi pe domnul prefect să semneze alături de noi, ca să arătăm importanţa unui astfel de proiect derulat în întreg judeţul Galaţi. Vreau să arătăm ce bani s-au cheltuit de-a lungul anilor pentru eliminarea efectelor inundaţiilor, în 2013, în 2016 dar şi în anii trecuţi şi ce lucruri bune s-ar fi realizat cu aceşti bani. Numai la inundaţiile din 2013 şi 2016 vorbim de zece sau 15 milioane de euro alocate pentru eliminarea efectelor inundaţiilor. Cu aceşti bani se poate face o foarte bună regularizare a cursurilor de apă din judeţ‘, a spus Fotea.
Prefectura Galaţi a finalizat evaluarea pagubelor înregistrate ca urmare a inundaţiilor produse în perioada 10-14 octombrie şi a transmis la guvern raportul referitor la valoarea distrugerilor, care sunt cifrate la 14.099.669 lei.
Potrivit acestui raport, inundaţiile au afectat un număr de 18 unităţi administrativ-teritoriale, cele mai mari distrugeri fiind la Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi. Potrivit documentului citat, cele mai mari pagube, în valoare de 8.370.670 lei, au fost produse la 36,5 km de drumuri.
Pagubele produse prin inundarea a 560 de locuinţe şi 672 de anexe gospodăreşti sunt cifrate la 5.277.446 lei. (Agerpres/ FOTO banatulazi.ro)