Galaţi: Dezbatere publică pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a zonei pescăreşti Prut-Dunăre
Publicat de Andreea Drilea, 12 septembrie 2016, 16:08
Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Prut-Dunăre Galaţi şi Grupul de Acţiune Locală pentru Pescuit (FLAG) au organizat luni o dezbatere publică pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a zonei locale Prut-Dunăre, care cuprinde aproximativ 20% din populaţia şi suprafaţa judeţului Galaţi.
Potrivit reprezentanţilor FLAG, în luna iunie a fost semnat un contract de finanţare din Fondul European pentru Pescuit şi Acvacultură pentru acordarea unui sprijin financiar de 20.000 euro în vederea elaborării Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi pentru perioada 2016 – 2023, care trebuie elaborată în cel mult trei luni. În acest sens, în ultima perioadă au fost organizate două campanii la nivelul teritoriului, s-au realizat chestionare de identificare a nevoilor zonei şi s-a făcut o analiză a acestora.
Strategia a fost gândită pe trei măsuri de finanţare. Cel mai mare buget (55,94% din total) va fi alocat pentru Măsura 1 – Promovarea şi sprijinirea activităţilor care duc la diversificare, creare de locuri de muncă, valoare adăugată, învăţare continuă, inovare; Măsura 2 – Sporirea şi capitalizarea atuurilor de mediu, va avea alocată 36,25% din buget, în timp ce pentru Măsura 3 – Promovarea şi valorificarea socio-culturală a zonei pescăreşti, precum şi consolidarea rolului comunităţilor pescăreşti în dezvoltarea locală, va avea 7,81% din fonduri.
Fondurile pot ajunge la autorităţi publice, instituţii şi servicii publice, regii autonome, dar şi la agenţi economici cu statut de PFA, întreprinderi familiale, microîntreprinderi, IMM-uri, organizaţii non-guvernamentale constituite conform actelor normative în vigoare, pescari comerciali. Alocarea din Fondul European pentru Pescuit şi Acvacultură poate fi de minimum 3.000 de euro şi de maximum 200.000 euro/proiect, FLAG propunându-şi minim de 18 proiecte contractate şi implementate, prin care să se creeze cel puţin 21 de locuri de muncă.
La dezbaterea publică au fost trecute în revistă punctele forte, dar şi cele vulnerabile ale acestei zone, precum şi oportunităţile şi riscurile, depistate prin experienţele anterioare.
FLAG are în aria sa de competenţă 11 localităţi, opt arii naturale protejate de tip rezervaţie, opt comunităţi pescăreşti totalizând 142 de pescari comerciali, 12 unităţi de acvacultură, 155 km de ape curgătoare (Siret, Dunăre, Prut) şi 4.145 ha de ape interioare.
(Agerpres/FOTO arhivă gp-lotca.ro)