Galaţi: Doar în şase dintre cele 65 de localităţi din judeţ se face colectarea selectivă a deşeurilor
Publicat de , 29 februarie 2016, 12:18
Colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile se efectuează doar în municipiul Galaţi şi în alte cinci localităţi dintre cele 65 ale în judeţului Galaţi, se arată într-un raport al Agenţiei Judeţene de Protecţia Mediului (AJPM) Galaţi, postat luni pe site-ul Prefecturii Galaţi.
Potrivit raportului, în 2015, prin sistemul de colectare selectivă au fost recuperate în municipiul Galaţi, în cadrul staţiei de sortare, aproximativ 600 tone hârtie, 590 tone plastic, 175 tone de sticlă şi 18 tone metal. Raportul arată însă că în municipiul Galaţi există probleme mari privind sortarea deşeurilor.
‘Remarcăm cantitatea mică de deşeuri procesate – aproximativ 1.600 tone intrate – în cadrul acestei staţii, comparativ cu capacitatea acesteia- 6000 tone/an. De asemenea, avem semnale cu privire la faptul că angajaţii Ecosal (serviciul local de salubritate-n.r.) colectează împreună deşeurile de hârtie/carton cu cele de plastic, precolectate selectiv de către populaţie în igloo-uri. Această practică este interzisă, conform Legii nr. 211/2011, privind regimul deşeurilor, şi sancţionabilă cu amenzi între 20.000 şi 40.000 lei’, se arată în raportul AJPM Galaţi.
Sisteme de colectare selectivă au mai fost amenajate, prin fonduri Phare, doar în oraşul Târgu Bujor şi comunele Schela, Iveşti, Folteşti şi Bălăşeşti, unde există platforme cu eurocontainere pentru colectarea deşeurilor de plastic, hârtie şi sticlă. În municipiul Tecuci au fost organizate 33 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, care după colectare sunt sortate manual în cadrul staţiei de sortare. În 2015, în cadrul acestei staţii au fost recuperate aproximativ 15 tone de hârtie/carton şi cinci tone de plastic.
În alte 40 de comune există ţarcuri pentru colectarea deşeurilor de plastic. Cea mai mare parte a deşeurilor de hârtie/carton, plastic, metal preluate de firmele de salubritate provine însă de la operatorii economici sau de la instituţiile publice şi nu de la populaţie. Dintre cele 61 de comune din judeţ, cinci comune – Drăguşeni, Frumuşiţa, Gohor, Suhurlui şi Umbrăreşti – nu aveau nici în februarie servicii de salubrizare şi nici contracte de preluare deşeuri pentru anul 2016.
‘Sistemul actual de gestionare a deşeurilor din judeţul Galaţi prezintă numeroase deficienţe în ceea ce priveşte colectarea, transportul, tratarea şi depozitarea acestora. Astfel, principalele deficienţe constatate de inspectorii de mediu se referă la faptul că sistemul de colectare şi transport al deşeurilor municipale nu este corespunzător, echipamentele de colectare şi transport fiind insuficiente şi nici nu acoperă întreg judeţul, că deşeurile sunt colectate în principal în amestec şi în majoritate sunt depozitate, iar colectarea separată a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile este implementată la o scară foarte mică’, se mai spune în raportul AJPM Galaţi. (Agerpres/ FOTO stiri.covasnamedia.ro)