Galaţi: Fostul adjunct al şefului IPJ, Daniel Miron, a fost trimis în judecată
Publicat de Andreea Drilea, 17 iunie 2022, 16:01 / actualizat: 17 iunie 2022, 19:44
Fostul adjunct al şefului IPJ Galaţi, comisarul şef Daniel Miron, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte penale, informează, vineri, Biroul de relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
‘Prin rechizitoriul din data de 16.06.2022 (…) s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului Miron Daniel, adjunct al şefului IPJ Galaţi, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor: cinci infracţiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, două infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, toate aflate în concurs real’, a anunţat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
Potrivit sursei citate, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ionuţ Nelu Surugiu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul IPJ Galaţi la data faptelor, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în forma continuată, abuz în serviciu în formă continuată, inducere în eroare a organelor judiciare şi neglijenţă în serviciu.
Din cercetări a reieşit că din 2015, timp de patru ani, Daniel Miron i-a determinat pe subordonaţii săi, direct şi prin intermediul şefului SIC, să completeze în fals centralizatoarele lunare, prin consemnarea ca fiind compensate cu timp liber în termenul legal de 60 zile, a orelor suplimentare lucrate de către poliţiştii SIC în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. În realitate, aceste ore fie nu s-au compensat cu timp liber corespunzător şi nu au existat rapoarte de libere în acest sens, fie s-au recuperat prin timp liber acordat peste termenul prevăzut de lege, de 60 de zile, în mod profund ilegal.
Ulterior, el ar fi aprobat aceste centralizatoare lunare, care au fost înaintate Serviciului Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în vederea plăţii acestor ore cu 75% şi nu cu 175%, contrar legii şi Ordinului MAI nr. 4/2015, diferenţa de 100% reprezentând prejudiciu în dauna fiecărui poliţist.
Daniel Miron mai este acuzat că a aprobat în mod ilegal, în aceeaşi perioadă, rapoartele poliţiştilor SIC de compensare cu timp liber peste 60 de zile a orelor suplimentare efectuate şi a diminuat, contrar legii, sporul ce trebuia plătit pentru astfel de situaţii cu diferenţa de 100%. În scopul de a-şi acoperi faptele, la data de 5 noiembrie 2018, inculpatul, prin intermediul lui Surugiu şi a şefilor de birouri, le-ar fi solicitat unor poliţişti SIC să întocmească rapoarte cu conţinut fals sau inexact, în numele Corpului de Control al Ministrului de Interne, fără ştiinţa şi acceptul acestuia, pe care nu le-a înregistrat în evidenţele IPJ Galaţi, nu le-a arhivat şi le-a păstrat în original asupra sa, apoi le-a scos din instituţie şi le-a prezentat procurorului cu ocazia audierii sale ca suspect cu intenţia de a le depune la dosar, în scopul influenţării aflării adevărului.
Inculpaţii se află sub măsura controlului judiciar, iar dosarul s-a înaintat instanţei de judecată, mai informează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)