Galaţi: În zona seismică de la Izvoarele vor fi montate accelerometre
Publicat de , 3 noiembrie 2015, 16:18
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) vor monta patru accelerometre în zona satului Izvoarele din judeţul Galaţi, unde în urmă cu o săptămână au fost înregistrate patru cutremure în aceeaşi zi, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Mihai Diaconescu, specialist în cadrul INCDFP.
Potrivit acestuia, două dintre accelerometre vot fi amplasate în satul Izvoarele, iar alte două într-o zonă limitrofă.
,,Măsurăm acceleraţia vitezei particulelor solului prin intermediul acestor accelerometre care ne vor ajuta să conturăm foarte bine zona în care efectele cutremurelor sunt amplificate’, a spus Diaconescu.
El a precizat că aparatele vor fi montate cel târziu până săptămâna viitoare şi vor funcţiona până când vor măsura parametrii unui cutremur de cel puţin 2 sau 2,5 grade pe scara Richter. Diaconescu a mai spus că amplasarea accelerometrelor are legătură şi cu cutremurul de 3,1 grade pe scara Richter de acum o săptămână.
,,Amplasarea accelerometrelor are legătură cu cutremurul de 3,1 grade pe scara Richter, care ne-a furnizat date foarte importante ce sunt în curs de evaluare’, a menţionat Diaconescu.
Specialistul a precizat că accelerometrele vor funcţiona independent de cele şase staţii seismologice montate încă din 2013 în zona seismică de la Izvoarele şi se speră în obţinerea unor rezultate finale ‘peste doi ani’.
În afara celor patru cutremure de marţea trecută, un număr de 30 de cutremure, cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie şi octombrie 2014 în satul Izvoarele.
Cu exact un an în urmă, la finele lunii septembrie, în satul Izvoarele s-au produs pentru prima oară mai multe cutremure, până în noiembrie înregistrându-se 437 de seisme, de diferite intensităţi.
După mai multe măsurători ale specialiştilor de la INFP, aceştia au precizat că seismele sunt de natură tectonică şi nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun şi acum producerea seismelor. (Agerpres/ FOTO jethomson.wordpress.com)