Galaţi: Mai mult de jumătate din suprafaţa cultivată din judeţ, afectată de secetă
Publicat de gabrielarotaru, 28 octombrie 2015, 17:12
Seceta a afectat aproape 160 000 de hectare de culturi reprezentând mai mult de jumătate din suprafaţa cultivată a judeţului Galaţi, se arată într-o informare prezentată, astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural de directorul Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Marius Mihăilă.
Potrivit informării, a fost afectată o suprafaţă de 159 784, 96 hectare de teren agricol, reprezentând 55% din suprafaţa arabilă a judeţului. Culturile cele mai afectate sunt porumb boabe – 60 249 hectare, floarea soarelui – 40 400 hectare, grâu – 30 557 hectare, orz şi orzoaică – 5 991 hectare, lucernă – 4 631 hectare. În total, 11 208 de producători agricoli au solicitat întocmirea de procese verbale pentru constatarea pagubelor, la care se adaugă 406 solicitanţi persoane juridice.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Galaţi nu pot preciza la ce sumă se ridică pagubele agricultorilor din judeţ, pentru că acest lucru se va stabili în funcţie de o serie de indicatori, pornind de la datele statistice ale INS privind producţiile medii la hectar obţinute de agricultori în intervalul 2012-2014, dar şi a preţurilor produselor agricole din aceeaşi perioadă.
Raportul Direcţiei Agricole mai arată că pentru limitarea pagubelor produse de secetă culturilor agricole va fi nevoie de reabilitarea sistemelor de irigaţii, procentul actual al suprafeţelor irigate fiind de doar 5,37% complet nesatisfăcător pentru asigurarea unor producţii stabile în judeţul Galaţi. ‘La acest capitol este nevoie şi de efectuarea unei analize aprofundate în ceea ce priveşte impactul preţului energiei electrice folosite pentru acţionarea instalaţiilor de pompare cu fixarea unui preţ stabil pentru o perioadă cât mai lungă de timp în vederea stimulării investiţilor în reţelele secundare şi cu luarea în calcul a situaţiei speciale pe care o reprezintă aducerea apei la cotele de nivel specifice terasei Covurluiului, fapt ce va duce la un preţ necompetitiv faţă de zonele de luncă ale judeţului’, se mai arată în documentul menţionat. (agerpres/ FOTO infoo.ro)