Galaţi: Modulele sinistraţilor au fost branşate la curent la aproape două luni de la inundaţii
Publicat de gabrielarotaru, 6 decembrie 2016, 14:38
Cele 45 de locuinţe modulare aduse în localităţile gălăţene Pechea şi Cuza Vodă, afectate de inundaţii, au fost racordate la reţeaua de energie electrică, la aproape două luni de la inundaţiile din 10-14 octombrie.
După retragerea apelor, 37 de locuinţe modulare au fost aduse la Pechea şi opt la Cuza Vodă pentru ca oamenii cărora apele le-au distrus casele să se poată adăposti pe timpul iernii. Pentru ca aceste module să poată fi locuibile, ar fi trebuit să fie branşate la energie electrică, pentru că atât prepararea hranei cât şi încălzirea incintelor se realizează doar cu aparatură electrică. Locuinţele modulare au fost aduse în curţile sinistraţilor încă de la începutul lunii noiembrie, dar abia acum au fost branşate la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Costel Fotea, a explicat marţi că primăriile nu au putut aloca fonduri pentru lucrările de branşare a modulelor, pentru că aceste module se află pe proprietate privată, în curţile oamenilor, iar legea interzice autorităţilor locale să facă investiţii pe proprietate privată. Primăriile din Cuza Vodă şi Pechea au găsit totuşi o soluţie de compromis: fiecare modul este alimentat printr-un prelungitor, un cablu tras de la contorul electric al locuinţei inundate până în locuinţa modulară în care se află sinistraţii.
Potrivit primarilor celor două comune, lucrările de branşare, cu ajutorul prelungitoarelor, au fost făcute de firme de specialitate şi nu sunt simple improvizaţii.
Pe de altă parte, sinistraţii din Slobozia Conachi s-au adăpostit în aceleaşi locuinţe modulare primite după inundaţiile din 2013 şi care nu au mai fost restituite statului, de atunci. După inundaţiile din 2013, cele 31 de module aduse în localitate au fost branşate la reţeaua de energie electrică, prin intermediul echipelor de la Electrica. Acum însă compania nu a mai fost de acord să suporte costurile acestor lucrări, motiv pentru care aceste lucrări au rămas în responsabilitatea primăriei locale. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)